“A főiskola óta kergetjük egymást” – Járó Zsuzsa és Mészáros Máté válaszolt

2017 április 28. péntek, 8:34

Osztálytársak voltak a Máté-Horvai osztályban, éveket töltöttek az egri színháznál, a Vígszínházhoz szerződtek, majd a szabadúszást választották.

Új, közös bemutatójuk, az Egy nyári nap kapcsán kérdezte Járó Zsuzsát és Mészáros Mátét a Kútszéli Stílus.

A Kútszéli Stílus cikkéből:

“Korábban azt gondoltam, hogy a színész utcalány: áll a Rákóczi téren, és várja, hogy jöjjön a kuncsaft, aztán megpróbál teljesíteni. Most kiderült, hogy be is lehet kopogtatni, ami ebben az esetben azt jelenti, hogy a Manna Egyesület segített az előadás létrejöttében, a Pesti Magyar Színház pedig befogadta. Bementünk Ágoston Péterrel az Országos Színháztörténeti Intézetbe, böngésztünk a két-háromszereplős darabok között. Mrożek több ilyet is írt. Ez azért tetszett meg nekünk, mert a szereplői, Sik és Balsik nem feltétlenül hús-vér emberek, inkább ideák, világnézetek ütköznek bennük. Úgy gondoltuk, jól el lehet majd játszani, mit gondolunk sikerről, balsikerről, női és férfi szerepekről. Persze olyan praktikus szempontokat is figyelembe vettünk, hogy kis túlzással elég hozzá egy pad, vagyis jól utaztatható előadás készülhet, amivel vidékre is eljuthatunk” – mesélte Mészáros Máté az  Egy nyári nap című előadásról, amelyet április elején mutattak be.

Mészáros Máté, Járó Zsuzsa, Ágoston Péter / Egy nyári nap / fotó: Kállai-Tóth Anett

Mészáros Máté, Járó Zsuzsa, Ágoston Péter / Egy nyári nap / fotó: Kállai-Tóth Anett

Járó Zsuzsa elmondta, amikor megtudta, hogy megtalálták ezt a darabot, jelentkezett, hogy ugye vele csinálják meg. “Mátéval a főiskola óta kergetjük egymást, hosszú éveket töltöttünk egy színháznál, Egerben is, a Vígben is, mégis úgy alakult, hogy viszonylag keveset játszottunk együtt. Holott az ízlésünk, az értékítéletünk nagyon hasonló. Jól tudunk közösen dolgozni. Vannak csörtéink, de ezeket le tudjuk rendezni” – tette hozzá.

Mészáros Máté hangsúlyozta, benne van a színházi rendszer mai működésében, hogy teltházra kell törekedni, ezért minél több előadást be kell mutatni, így viszont sok idő telik el az egyes előadások között, az ember meg folyamatosan küzd a szöveggel. Nyolc-kilenc futó szerep még természetes, de tizenhárom-tizennégyet már nagyon soknak tart.

Járó Zsuzsa felmondott a Vígszínháznál, és szabadúszó lett. “Elindultam egy másik úton. A döntésemben úgy 50 %-ban az is közrejátszott, hogy azt érzem, ez az utolsó pillanat, hogy nekikezdjek megvalósítani a saját gondolataimat, létrehozni a saját előadásaimat. Mindig is kőszínházban dolgoztam, de mostanra meguntam, hogy megmondják, mit csináljak, belefásultam az ottani létbe, fejlődni szeretnék. Azt látom, hogy barlangokban, pincékben is születnek jó előadások. A kőszínházban nem bíznak eléggé a színészben, nem bíznak abban, hogy a nélkül is el tudnám játszani a szerepemet, hogy alám teszik a drága jelmezt, díszletet, hogy a színészi jelenlét önmagában is elég erő lehet” – fogalmazott a színésznő.

A teljes interjú ide kattintva olvasható.