Piti Emőke: “A szélmalomharc egyszerre éltető és fárasztó”

2017 május 01. hétfő, 8:32

A k2 Színház oszlopos tagja. A nagyközönség Gárdos Péter a Hajnali láz című filmjének Lilijeként ismerheti. Piti Emőkét kérdezte a Dionüszosz Magazin.
A teljes interjút itt olvashatja.

„Én 2015-ben végeztem Kaposvárott. A mi osztályunk az első 3 évet töltötte a városban, az utolsó két évben már mindenki gyakorlatra ment különböző színházakhoz, vagy egy-egy előadásra a független színházi szféra különböző társulataihoz. Így történhetett, hogy az első gyakorlati évemben együtt dolgozhattam Debrecenben a k2-vel, az M. ország gyermekei, avagy egy boldog társadalom makulátlan mosolya címet viselő előadáson. Ez egy nagyon izgalmas, összművészeti kísérlet volt, összesen háromszor játszottuk egy múzeumban. Akkor még állandóan változott a k2 zászlaja alatt dolgozó színészek összetétele, habár volt nem is egy meghatározó személyisége a csapatnak, akik később jórészt társulati tagok is lettek” – mesélt a kezdetekről a színésznő, aki immár 3. évadát tölti a társulatban.

Piti Emőke / Fotó: Csata Hanna

Piti Emőke / Fotó: Csata Hanna

Annak kapcsán, hogy minden előadásukat közösen rendezi Benkó Bence és Fábián Péter, úgy vélekedett: „Nagyon pontosan osztják meg egymás között azokat a jogokat, kötelességeket és terheket, amelyek egy-egy produkció létrehozásával szükségszerűen együtt járnak. Az esetleges konfliktusokat mi, színészek, a próbák során sohasem látjuk, vélhetően éppen ezért működhet ez a rendszer”.

A kérdésre, kipróbálná-e magát kőszínházban is, úgy felelt: „Nehéz erre egyszerűen és őszintén válaszolni. Az a szélmalomharc, amit független társulatként egyáltalán a fennmaradásért vívunk, egyszerre inspiráló és lelombozó, éltető és fárasztó is a mindennapok rutinja során. Mikor melyik. Mi működési pályázatot idén adhattunk be először, és nyertünk is egy összeget, ami arra ugyan nem elég, hogy havi fix fizetést biztosítson számunkra a következő évad folyamán, így az egzisztenciális bizonytalanság marad; de abban nagy segítség, hogy a tervezett évad megvalósulhasson. Ezért úgy néz ki, még egy évad biztosan a rendelkezésünkre áll, hogy tematikai és formai szempontból is, majdhogynem teljesen kötöttségektől mentesen, szabadon és bátran kísérletezzünk, és gondolkodjunk együtt arról, hogy hogyan és mi értelme van, van-e egyáltalán, itt és most, nekünk, együtt, színházat csinálni. Hogy ne állítsunk semmit, de annál többet kérdezzünk”.

A k2 következő premierjére Holdkő címmel május 14-én kerül sor, a Szkéné Színházban. Az előadás szövegkönyvét Závada Péter írta, a k2 tagjai által készített interjúk alapján. A társulat tavaly szeptemberben két hetet New Yorkban tölthetett, ahol olyan emberekkel találkozhatott, akik az 1956-os forradalom után hagyták el Magyarországot.

A részletekről itt olvashat.