“Outsider lányként kerültem a képbe” – Ismerik Bakonyi Alexát?

2017 május 09. kedd, 11:16

Hatszor utasították el a Színművészetin, mégis színésznő lett. A Terminal Workhouse tagját a Kreatív Online kérdezte.

A Kreatív Online cikkéből:

“Pillanatnyilag azért csinálhatom azt, amit csinálok, mert az itt dolgozó külföldi filmesek hívogatnak kisebb munkákra, ezek pedig jól fizetnek. Ez amúgy úgy kezdődött, hogy nyáron épp felszolgáltam, és egyszer ott álltam tálcával a kezemben, arra gondolva, hogy mi a francot keresek én itt, amikor egy vendég megszólított, hogy nem vagyok-e esetleg színésznő. Sorsszerűnek tűnt. Egy kanadai forgatókönyvírónő volt, aki elhívott egy castingra. A szerepet végül nem nekem adták, de hozott mást. Pár napja pedig kaptam egy ösztöndíjat az Esztrád Színháztól, egy évig támogatnak a munkámban. Ez nagy segítség. Szóval a túlélési stratégia évről évre változik” – mesélte Bakonyi Alexa.

Bakonyi Alexa (fotó: Kreatív Online)

Bakonyi Alexa (fotó: Kreatív Online)

Arra a kérdésre, hogy megviselik-e a visszautasítások, így felelt: “Már nem annyira. De amikor az Aranyéletből pottyantam ki nem sokkal azelőtt, hogy elkezdődött volna, az nyilván nem esett jól. Ha már ott van az email-fiókodban egy szerződés, akkor hiába keményedsz meg az évek során, csalódott leszel. A nyomozónő szerepét kaptam volna, de aztán rájöttek, hogy ahogy a második évadban kibomlik a karakter, arra már nem engem tartottak a megfelelőnek. Az ilyen helyzetek segítenek abban is, hogy több lábon akarj állni. (…) Outsider lányként kerültem a képbe. Hatszor felvételiztem, mindegyik alkalommal visszautasítottak már az első körben. Utólag látom, hogy a bezártságot és a közösségben való átmosódást akkor még nem viseltem volna könnyen. Nagyon elkényeztettek, burokban nőttem fel. Igazából a vendéglátóipar volt az, ahol megértettem a munka alaptermészetét, szóval egy csomó mindent az átlagnál kicsit később tanultam meg. Most Kocsis Gergő és Szőcs Artúr osztályába járok a Színművészeti Egyetemre levelezőn. Ez a szak azoknak van kitalálva, akik már a pályán vannak, de nincsen diplomájuk.”

Bakonyi Alexa elmondta, kizárólag a színészettel foglalkozni kiszolgáltatott dolog, most éppen vágni tanul. “Ráadásul nekem diplomáciai érzékem sincs. Elkezdtem egy olyan dologgal foglalkozni, amit eleinte alkalmazott színháznak neveztem el. Látok egy piaci rést. A szervezői múltamnál fogva van kapcsolati tőkém, mondjuk úgy, a fizetőképes budapesti underground kultúrában, amelynek nagyon kevés a kapcsolata a színházzal. Van egy elképzelésem egy pop-up színházról, Front a neve. Egyfajta ügynökségnek képzelem. Ez megfordítja a megszokott színházi felállást: nem a tartalomhoz vadászod az embereket, hanem létező eseményeket és helyzeteket dúsítasz színházi szituációkkal, interakciókkal. Nem az a színház 2017-ben, ami sok ember fejében él a rossz gyerekkori élményei miatt. Ráadásul ez a forma sok mindennek a kommunikálására is kiválóan alkalmas eszköz. Amire én gondolok, az nem magasművészet, de kreatív. Átjárhatóság kellene. Elképesztő mennyiségű nagyon jó szakember van a periférián ezen a területen, ezért is szeretném, ha hosszútávon lehetne egy ‘negyedik láb’ a megszokott színház-szinkron-film/reklám hármas mellett. A másik oldalról pedig a személyes impulzusokra nagyon ki vannak szerintem éhezve az emberek. De ezzel a tanulmányaim után szeretnék aktívabban foglalkozni” – számolt be a színésznő.

A teljes interjú itt olvasható.