Újra Zsámbéki Gáborral dolgozik Stohl András

2017 május 11. csütörtök, 7:26

A színész többek közt arról is beszélt az Art&Go portálnak, miért hagyja el négy év után a Vígszínházat.

Az artandgo.hu cikkéből:

Stohl András hangsúlyozta, nem művészi okokból hagyja el a Vígszínházat. “Minden évben két remek szerepet kaptam, és biztos vagyok benne, hogy ez a következő évadban is így lett volna. Azért kellett ezt meglépnem, mert a társulati tagság nem összeegyeztethető a rádiózással. Minden hétköznap tízig adás, utána még egy órán át ottmaradunk megbeszélni a másnapi műsort – az pedig egy színházban, ahol tízkor kezdődik a próba, nem fér bele, hogy mindenki azt várja, hogy Stohl András művész úr beessen fél tizenkettőre” – tette hozzá.

Stohl András a Vígszínház Istenítélet c. előadásában (fotó: Szalontai Ábel)

Stohl András a Vígszínház Istenítélet c. előadásában (fotó: Szalontai Ábel)

Stohl András arról is beszélt, ha szabadúszóként kap egy-egy szerepre felkérést, akkor minden rugalmasabb, hiszen meg lehet beszélni, hogy tudnak-e hozzá alkalmazkodni. Három bemutatója is lesz a következő évadban, augusztusban kezdik próbálni Alföldi Róberttel a Hegedűs a háztetőnt. “A szó klasszikus értelmében valóban nem lettem vígszínházi színész – más iskolából jövök, Székely– Zsámbéki-tanítvány vagyok. Ugyanakkor szerintem ez inkább csak egy jól hangzó jelző: csak jó és rossz színészek, jó és rossz színházak vannak. Az utóbbi időben pedig a Vígszínházban több olyan előadás is született, melyre nagyon őszintén mondhatjuk, hogy igazán jól sikerültek” – mondta Stohl András.

Egykori tanárával, Zsámbéki Gáborral nagyon sokáig nem dolgoztak együtt – most a Madách Színház Szerelmünk, Shakespeare!-fesztiválján találkoznak majd újra, ahol amolyan „nyílt próbaként” fogja a rendező bemutatni, hogyan rendez Shakespeare-t. “Most is kiráz a hideg, hogy a vele való munkát említetted…! Nagyon viharosan alakult a mi viszonyunk: én a Katonában voltam tag, amikor ő igazgatóként válaszút elé állított, hogy válasszak: az RTL-es műsorvezetés, vagy társulati tagság… Én akkor eljöttem, egyszerűen azért, mert nem tudtam megélni a katonás fizetésemből. Elég viharosan váltunk el: korábban, nem túlzás, apa-fiú viszony volt köztünk, ezt követően azonban több mint tíz évig nem beszéltünk. Én nem sértődtem meg rá, csak nem tudtam mit kezdeni ezzel a helyzettel. Nem mehettem oda bocsánatot kérni hozzá, hiszen nem éreztem úgy, hogy nekem bocsánatot kellene kérnem – és ő sem tett felém semmilyen gesztust. Majd az egyik nemzetis előadásom, az Úri muri főpróbája után, amit végignézett, küldött nekem egy sms-t – ezt követően kezdtünk el sms-ezni, majd beszélni, azóta többször találkoztunk. Majd amikor a madáchos fesztivál sajtótájékoztatóján találkoztunk, ő odahívott maga mellé a csoportképre – ez rengeteget jelentett nekem, eszméletlenül jól esett… Később mondta, hogy ő a fesztiválon nemcsak beszélni szeretne Shakespeare-ről, hanem egy jelenetet meg is rendezne két színész segítségével, és mit szólnék hozzá, ha én lennék a férfi. Hát, mit szóltam volna? Majdnem bepisiltem a gyönyörtől, amikor pedig utána elmondtam valakinek, el is bőgtem magam… Igazán boldog vagyok ettől a lehetőségtől ” – árulta el Stohl András.

A teljes interjú itt olvasható.