Závada Péter: “A függetlenség ma, Magyarországon illúzió”

2017 május 14. vasárnap, 11:03

Az ’56-os forradalomról írt előadást a k2 Színháznak, ennek kapcsán beszélgetett Závada Péterrel a Revizor.

Annak kapcsán, hogy a Holdkőnek Amerikába emigrált ’56-os forradalmárokkal készített interjúk alapján született, Závada Péter elmondta: “Holdkő című előadásunkkal épp arra szeretnénk rávilágítani, hogy igenis lehet és kell releváns kérdéseket megfogalmazni a forradalomról, hiszen sokkal összetettebb ez a téma annál, semhogy egyszerűsíthetnénk az egészet egy forradalmi vagy ellenforradalmi narratívára. Fontos konklúzió volt számunkra, hogy nem létezik egyfajta ’56, csak személyes verziókról beszélhetünk”.

Závada Péter

Závada Péter

“A legépelt visszaemlékezéseket végül egy polifonikus monológokból álló szöveggé dolgoztam össze, tehát ilyen értelemben a Holdkő nem hagyományos, párbeszédes dráma. Az egyik interjúalanyunk egy geológus professzor volt, aki földtani kutatásokban vett részt az Egyesült Államokban, és az 1969-es amerikai Holdra szállást követően közreműködött a holdkőzetek vizsgálatában is, rám pedig inspirálóan hatott a gondolat, hogy a holdkőzetek elválasztása az anyaégitesttől működhet akár az otthontól való elszakadás metaforájaként is” – tette hozzá Závada Péter, aki arról számolt be, a kivándorolt magyarok közül mindenki másképp dolgozta fel, hogy hazátlan lett, de a honvággyal és az elszakadás fájdalmával együtt mind szabadnak érzik magukat Amerikában.

A kérdésre, miben tudja megélni a szabadságot, az író úgy válaszolt: “Jelenleg a munkámban. Próbálok minél kevésbé támaszkodni állami forrásokra. De ha a magánmecenatúra nincs bevonva a finanszírozásba, akkor az ember nem tudja magát teljesen függetleníteni. Arra törekszem, hogy olyan projektekben vegyek részt, amelyek nincsenek átitatva ideológiával, és amelyekben nem várnak el tőlem konkrét politikai meggyőződést. Továbbá az alkotói szabadságomhoz hozzátartozik a változatosság is. A saját írásaimban egyfajta esztétikát követek, de az alkalmazott munkákban a sokszínűség valóban gyönyörködtet.”

Závada Péter arról is beszélt, szerinte a fiatal generáció betemeti-e az árkokat a színházban, és félreteszi-e az ellenségeskedést. “(…) Úgy látom, ha az ember olyasvalakivel dolgozik, akinek közismert a politikai meggyőződése, akkor majdnem elkerülhetetlen, hogy beskatulyázzák. Véleményem szerint a függetlenség ma, Magyarországon illúzió. Bizonyos kérdésekben nem lehet megúszni a döntést. (…) Árkot betemetni, azt gondolom, csak úgy lehet, ha tudatosan foglalkozunk az emlékezetpolitika kérdéseivel, és megtörténik társadalmi szinten is a múlttal való szembenézés. Én erre itthon nem látok jelenleg semmiféle törekvést, ezért a fiatalok, akik azt hiszik, hogy képesek kivonni magukat az aktuálpolitikából, attól tartok, rövid úton csalódni fognak, mert egy-egy elkerülhetetlen döntésük alapján mindenképp elhelyezik őket valamelyik politikai oldalon”.

A k2 Színház és Závada Péter Holdkő című előadását május 14-én és 15-én mutatják be a Szkéné Színházban.

A TELJES INTERJÚ ITT OLVASHATÓ.