Gryllus Dorka: “Jó, hogy meg tudom ugrani a saját határaimat”

2017 május 16. kedd, 7:10

A színésznő a port.hu-nak arról is beszélt, szerinte miért nem hívták az újságírók, miután három díjat is bezsebelt a Félvilág című film mellékszereplőjeként, és milyen volt Szász Jánossal dolgozni.

A port.hu cikkéből:

“Ahogy vannak színésznők, akik nem akarnak csúnyák lenni egy filmben, nehogy elveszítsék a nézők szimpátiáját, ugyanígy lehet, hogy olyan is van, hogy nem szívesen kérdeznek az antipatikus karaktertől az újságírók. Én is, miután láttam a pasimat (Simon Kornél) a Grönholmi módszer című előadásban, amiben egy igazi férget játszott, utána még napokig bennem volt egy nagyon rossz érzés ezzel kapcsolatban. Látsz egy karaktert, és ha az jó, akkor nehéz leválasztani a színészről, még nekem is színésznőként. Visszatérve a Félvilágra, három díjat is kaptam a film kapcsán, de valahogy szinte alig kerestek meg az újságírók, így én csak arra tudok gondolni, hogy megijedtek tőlem. Viszont most a Frida című színpadi szerepem kapcsán sokan hívtak, biztos az egy szerethetőbb dolog” – mesélte Gryllus Dorka.

Gryllus Dorka (fotó: dorkagryllus.com)

Gryllus Dorka (fotó: dorkagryllus.com)

A színésznő Szász János új filmjében is játszik, amely a Félvilághoz hasonlóan egy huszadik század eleji, nagy port kavart gyilkosságról szól. “Érdekesség, hogy Jánost már a főiskolán is piszkálta ez a sztori, egy rövidfilmben fel is dolgozta. Nem véletlenül, Lédererné a hetvenes években nagy figurája volt az éjszakai életnek, még anyukám is ismerte. Nekem amúgy nagyon nagy utazás volt ez a forgatás. Jó volt a Jánossal dolgozni. Vannak rendezők, akik ahogy elkezdenek beszélni bennem beindul valami kémia, aminek mégis semmi köze semmihez. János szereti feszegetni a határokat. Nagyon szeretett, de néha piszkált, hogy lusta vagyok. Ő mindig megy a saját víziója után és nincs kegyelem, de én ezt nagyon élveztem. Amikor túltolnak a saját határaidon sokszor érzed közben, hogy hagyjanak már végre békén! De utólag érdekes, hogy milyen messzire el tudok menni, és tök jó, hogy meg tudom ugrani a saját határaimat” – mondta Gryllus Dorka.

A színésznő kisfia születése előtt a német mozik világába is belekóstolt. “Azért én egy magyar színésznő vagyok. Ezt a mélységet nem tudom más nyelven megugrani. Azokat a részleteket, hangsúlyokat, vagy a figura nyelvezetét, tájszólását csak magyarul tudom jól megcsinálni. Egy hasonlattal élve ez olyan, mintha németül három, magyarul meg hat oktávon tudnék énekelni. Nem uralom úgy a nyelvet, nem tudom a bajor meg osztrák tájszólást, és bár tudom gyakorolni, de korántsem jön automatikusan. Örülök, hogy van még egy ilyen piacom, mert a magyar filmipar nagyon kicsi, én viszont mindig tudok így dolgozni. Berlinben és Magyarországon is van ügynökségem, így nem nehéz úgy kétlaki életet élnem, hogy közben itthonról irányítom a dolgokat. Szerencsére most boldog időszakát élem az életemnek” – hangsúlyozta Gryllus Dorka.

A teljes interjú itt olvasható.

 
 

Kapcsolódó anyagok