“Éjjel randevúzom a gondolataimmal” – Békés Itala D. Tóth Krisztával utazott

2017 május 19. péntek, 7:23

A nemrég 90. születésnapját ünneplő Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő volt D. Tóth Krisztina vendége.

90 évesen is tele van energiával, tervekkel és mondanivalóval. A véleményét a világról és az emberekről egy kicsit sem kozmetikázza. A mai napig aktív, fellép az Örkény Színházban, és nemrég feledhetetlen alakítást nyújtott Enyedi Ildikó Arany Medve-díjas alkotásában, a Testről és lélekről című filmben. Pedig nehezen indult az élete, ikerbátyja után váratlanul, nagyon rossz állapotban született meg. Az iskolában szinte mindenből megbukott, ahogy ő mondja: semmi sem érdekelte, csak a művészet.

“Délután mindig alszom egy-másfél órát, és igazából akkor alszom jól. Éjjel mindig dolgozik az agyam, úgy szoktam mondani, hogy randevúzok a gondolataimmal. Ha szerepet tanulok, mire lefekszem, nagyon fáradt vagyok, és elalszom. Felkelek hajnalban, és akkor bekapcsol a gép, megy a szerep az agyamban, megáll ott, ahol nem tudom, és visszakapcsol az elejére, mint egy magnó. Ez minden este így megy, egész addig, mikor már tudom a szerepet. Akkor már nem ébredek fel” – mesélte Békés Itala.

Békés Itala (fotó: Vajda József, nepszava.hu)

Békés Itala (fotó: Vajda József, nepszava.hu)

Békés Itala azt is elmesélte, hogy amikor Koltai Tamás a könyvét lektorálta, szinte minden kritikát elolvasott róla, és nem talált róla rosszat. “Ez nem attól volt, hogy én tehetségesebb voltam. Sokat gondolkodtam ezen. Mire én a színpadra kerültem, tökéletesen meg voltam kritizálva. A családom, a barátaim mindig bejöttek és felültek a kakasülőre, és elmondták, hogy mi a rossz. Nagyon szigorú kritikusok voltak, nem beszélve a bátyámról” – tette hozzá.

Máthé Erzsi kérdezte egyszer, hogy miért csináljuk még ezt mindig? Én már nem is vagyok tehetséges. Mondom, dehogynem vagy! Te még az vagy? Mondom, én még az vagyok! Egyáltalán miért csináljuk? Gondolkoztam rajta. Tudod miért csináljuk? Mert attól félünk, hogy nem tudjuk, mi lesz a halál után” – vallja a művésznő.