“Ilyesmiben még nem volt részem” – Monodrámát mutat be Járai Máté

2017 május 23. kedd, 10:29

Egy színész mindig arra vágyik, hogy a komfortzónájából kizökkentsék – vallja Járai Máté. A színészt a Győr+ Online kérdezte.
A gyorplusz.hu cikkéből:

Járai Máté tavaly a PortuGálán, előtte pedig a Kripli-showban is már bizonyította, hogy egyedül is megállja a helyed a színpadon. Arról, hogy Varsányi Anna monodrámája most mégis miért bír más jelentőséggel, a színész így beszélt: “Ez egészen más lesz. A tavalyi stand up comedy a legnagyobb tisztelettel adózott az ünneplő Portugálosok felé. Erre a bemutatkozásra Forgács Péter igazgató kért föl, és teljes egészében az improvizációra épült, mindössze fél óráig voltam a színpadon. A tavaly előtti Kripli-show pedig a műhelytitkokba avatta be a nézőt, azt mutatta meg, hogyan készülök föl A kripli című előadásra, hogyan alakulok át Billyvé. Varsányi Anna Hangulatjelentés címmel kifejezetten nekem írta ezt a monodrámát. Ilyenben még nem volt részem. Ötven percig csak én vagyok a színpadon, egyedül vagyok a nézőkkel, ez új számomra is. Annak ellenére, hogy nincs bennem hiány, hiszen számos műfajban már láthatott a közönség: az operett-től, a drámán át a vígjátékig vagy bohózatig.”

Járai Máté (fotó: gyorplusz.hu)

Járai Máté (fotó: gyorplusz.hu)

Járai Máté elmondta, korábban öt évig Szegeden játszott. A mai napig barátaival, Varsányi Anna szerzővel és Szilágyi Annamária rendezővel nagyon szoros szakmai kapcsolatot ápol, akik pályázat útján saját színházat hoztak létre Szeged mellett. “Ez a monodráma tehát az ő, az A&A produkció karácsonyi ajándéka volt, amit tavaly nagy sikerrel mutattunk be Zsombón. Nem titok, hogy miután az elmúlt hét évben Győrött játszom, szerettem volna ezt itt is bemutatni. Természetesen korábban egyeztettem a színház vezetőségével, de a bérletezés miatt ez nem jött össze. Aztán Heim Gábor barátom felkarolta az ügyet, és így került az előadás a Vaskakas Művészeti Központba. Nekem most nincs is más dolgom, mint hogy szeretettel várjam a közönséget június elsején, és legjobb tudásom szerint, azoknak a nézőknek, akik leginkább képben vannak az én művészetemmel, a mostani szakmai életemmel, nekik átnyújtsam ezt a számomra oly fontos karácsonyi-nyári ajándékot. Az előadás második részében Szilágyi Annamáriát láthatják, aki egy negyvenes nőt alakít. Varsányi Anna írása arról szól, hogy a feleség reménytelenül szeretné megmenteni a házasságát, így párterápia megy – egyedül. Sokakat érint ez a mű is” – hangsúlyozta a színész.

A monodráma az ’50-es években játszódik, a masszív kommunizmus alatt. Főszereplője egy huszonéves irodalmár, aki lehetőséget kap, hogy egy meg nem nevezett színházban, mint irodalmi munkatárs dolgozzon. A párt azonban behálózza, és Csicsák elvtárs vezetésével megfenyegetik, így már neki is jelentéseket kell írni a munkatársairól. Megteszi, csak egy kicsit másképpen. “Bár tudjuk, hogy rendkívül fájdalmas ez az időszak, mi egyfajta fanyar humorral, iróniával kezeljük. Természetesen a korszakra jellemző dalok sem maradhattak ki az előadásból. Fontos szerephez jut az improvizáció, hiszen a nyolc-kilenc szereplőt végig én játszom, ezek mind külön hangon szólalnak meg, egy-két jelmezzel felruházva. Rózsa elvtársnak kifelé áll a foga, és pöszén beszél, Csicsák elvtárs mélyebb hangon szólal meg, Rozália pedig fejhangon énekel majd” – árulta el Járai Máté.

A teljes interjú ide kattintva olvasható.