Fesztbaum Béla: “Két jelenés között írtam meg a doktori disszertációmat”

2017 május 30. kedd, 9:00

Fesztbaum Béla: Aki Budapestet mulattatja, de Kolozsvárról álmodik… című könyvének bemutatóját a Vígszínház alagsori büféjében tartják június 1-jén.

A Magyar Nemzet cikkéből:

A Vígszínház egykori legendás igazgatójáról, Ditrói Mórról írta doktoriját Fesztbaum Béla. Egyszemélyes estjein pedig Seress Rezső, Kosztolányi Dezső és Molnár Ferenc alakját idézi meg. Évek óta sikerrel fut a Dalok a Kispipából című, Seress Rezső műveiből összeállított estje az Óbudai Társaskörben. “Seress költő és ösztönös művész volt, aki pontosan tudta, hogy a közönségének mire van szüksége. Különös érzékenységgel értette a kort, amelyben alkotott. Egyszerre volt nyitott a torokszorító tragikum, az igazán lírai felhangok és a pesti flaszter humora iránt: egyik kezében a halál, a másikban a szórakoztatás. Az ő kocsmazongorája mellett a pesti közönség megélhette a fájdalmát, és nevethetett a tragédiákon. Ez jellegzetesen kelet-európai attitűd, nagyon a miénk” – mesélte Fesztbaum Béla.

Fesztbaum Béla: Szülőfalum, Pest (fotó: Gál Bereniké, Rózsavölgyi Szalon)

Fesztbaum Béla: Szülőfalum, Pest (fotó: Gál Bereniké, Rózsavölgyi Szalon)

A Rózsavölgyi Szalonban látható Szülőfalum, Pest című estjében Molnár Ferencnek a nagyközönség számára kevésbé ismert arcát mutatja meg. “Nagy istenkísértés Molnár Ferenc kapcsán nem egy jól bevált vígjátékkal támadni, de úgy érzem, az előadás életképes vállalkozás. Molnár Ferenc rendkívül szellemes és kiváló újságíró is volt. Éles szemmel és szenvedéllyel nézett körül Pesten, az éppen felnövő világvárosban, és megírt mindent, amit látott: a kisember hétköznapjait, a közélet visszásságait, a társadalmi egyenlőtlenségeket és a mindenhol felbukkanó álszentséget. A darabjai dramaturgiáját többnyire a magánélet hazugságaira, a megcsalásokra építette, de publicisztikájában ugyanilyen nyitottan és érzékenyen fordult a társadalmi problémák felé. Hogy párbeszédbe léphet-e a száz évvel ezelőtti Molnár Ferenc-i újságírás a jelennel, azt döntse el a közönség, de a szándékom mindenesetre ez volt. Saját korának rekvizitumai között próbálom bemutatni a publicista Molnárt” – számolt be estjéről Fesztbaum Béla.

2016-ban a Színház- és Filmművészeti Egyetemen summa cum laude minősítéssel doktori címet szerzett. Disszertációját Ditrói Mórról, a Vígszínház első művészeti igazgatójáról írta. Nemrég a Corvina Kiadó gondozásában könyv formájában is megjelent ennek átdolgozott változata. A színész elmondta, amikor néhány éve Marton Lászlónak köszönhetően Ditrói Mór megjelent az SZFE doktori iskolájának hivatalos témahirdetései között, úgy érezte, folytatnia kell munkásságának feldolgozását.” Sok kisebb szerepem van, sokat kell várakoznom az öltözőmben; két jelenés között írtam meg a doktori disszertációmat az elmúlt években. Alapvetően színháztörténeti munkáról van szó, de a Corvina Kiadó munkatársainak segítségével könyvszerűvé alakítottuk a dolgozatomat, amely nem vesztette el tudományos karakterét sem” – árulta el a Vígszínház művésze.

A teljes interjú a Magyar Nemzetben olvasható.

Fesztbaum Béla: Aki Budapestet mulattatja, de Kolozsvárról álmodik… – Könyvbemutató

Időpont: 2017. június 1., csütörtök, 16 óra
Helyszín: Vígszínház, Alagsori Büfé
Cím: 1137 Budapest, Szent István körút 14.

Fesztbaum Bélával László Ferenc újságíró beszélget. A kötet a helyszínen kedvezményesen megvásárolható!