Ráckevei Anna: “Egészen más fénytörésben látom most magam”

2017 május 31. szerda, 7:13

Szeretné folytatni a megkezdett munkát a Csokonai Színházban, 2018-ban újra indul az igazgatói pályázaton. Ráckevei Annát a Hajdú Online kérdezte.

A haon.hu cikkéből:

A Júlia – Párbeszéd a szerelemről című mono­drámát januárban mutatta be Ráckevei Anna. A Visky András családtörténetét feldolgozó művel úgy került kapcsolatba, hogy a Pesti Magyar Színház az 56-os évforduló kapcsán beadott egy pályázatot. A rendezésre Szabó K. Istvánt kérték fel, ő pedig erre a darabra gondolt és a színésznőre. “Örültem ennek a kihívásnak, mert egyrészt régen emeltem már ekkora súlyt, másrészt jóleső volt, hogy máshol kaptam lehetőséget, mert a Csokonaiban az a feladatom, hogy másoknak teremtsek lehetőséget. Rövid próbaidővel mutattuk be darabot. Novemberben néhány napot, decemberben nyolcat dolgoztunk vele egyhuzamban, aztán januárban jött a főpróbahét. Ámokfutásnak tűnhet kívülről, és nem mondom, hogy nem dobogott gyorsabban a szívem a premier előtt, mint máskor. Most a tizedik alkalmon túl, már érzem, hogy higgadtabban tudok nekimenni a produkciónak” – árulta el Ráckevei Anna.

Ráckevei Anna (fotó: Derencsényi István/haon.hu)

Ráckevei Anna (fotó: Derencsényi István/haon.hu)

A kérdésre, melyek az elmúlt négy év áldozatai és ajándékai, így felelt: “Jóval kevesebbet dolgoztam, mint színész és jóval kevesebbet tudok a családommal lenni, bár ez azóta így van, hogy Debrecenben játszom. Az ajándéka, hogy mélyebb önismeret felé haladok. Sokat tudok meg magamról és a kollégáimról, a munkatársaimról. Egészen más fénytörésben látom most őket és magam. Megtapasztaltam, hogy mennyire vagyok terhelhető érzelmileg, idegrendszerileg. Hogy milyen hiányosságai vannak a konfliktuskezelési technikáimnak, vagy adott esetben mennyire tudom jól használni a meglévőket. A színház nyilvánosság előtt való képviselése számomra új terep. A színészet látszólag ‘magamutogató’ hivatás. Azt gondolhatnánk, hogy aki évek óta ezen a pályán van, annak nem jelent problémát, hogy mások előtt meg kell jelenni, hivatalos eseményeken beszélni kell. Ez koránt sincs így: a színpadon zajlók eltervezett, komoly szabályok szerint működő események. Ebben a másik szerepben pedig sok az improvizáció, a váratlan stresszhelyzet, ismeretlen körülmény, a veszélyforrás, észnél kell lenni. Vadonatúj helyzet, amitől korábban igyekeztem távol tartani magam, most nap mint nap gyakorolnom kell. Komoly idegi terhelés” – számolt be a Csokonai Igazgatója.

Ráckevei Anna kinevezése 2018-ig szól. Az interjúban hangsúlyozta, mindenképp pályáznak még egyszer Gemza Péter művészeti vezetővel. “Azt érezzük, hogy a folyamatot, amit elkezdtünk, érdemes tovább vinni. Nagy értéknek tartom, hogy olyan ifjúsági programot tudtunk beindítani a négy év alatt, ami egyre népszerűbb. A visszajelzések azt mutatják, hogy a tantermi előadásainkon velünk találkozó fiatalok kedvet kapnak színházba jönni. Hamarosan a századik tantermi előadásunkat tartjuk. A jövő évadban lesz A kékbolygó története című tantermi játékunk, és csatlakozunk a Méltóság Mezeje programhoz is az Oszkár és Rózsa mami című ifjúsági darabbal. A DESZKA mellett MagdaFeszt néven fesztivált szervezünk Szabó Magda születésének 100. évfordulójára” – tette hozzá.

A teljes interjú itt olvasható.