Véget ért a IX. Országos Dráma Tanulmányi Verseny

2017 június 11. vasárnap, 16:48

A 9–10. évfolyamos gimnazistákat megszólító IX. Országos Dráma Tanulmányi Verseny döntőjét 2017. május 13-án rendezte meg a Theatrum Scholae Alapítvány a Vörösmarty Mihály Gimnáziumban. 

Az első forduló 180 perces írásbeli feladatlapja után, amely színházi, drámai és irodalmi műveltségi és kreatív feladatokat tartalmazott, a továbbjutó 50 diák nyújtott be pályamunkát a második fordulóba. Kiemelt témánk idén a görög színház volt, valamint továbbélése a drámairodalomban, színháztörténetben.

Körömi Gábor, Csizmadia Tibor, Lőkös Ildikó és a verseny helyezettjei

Körömi Gábor, Csizmadia Tibor, Lőkös Ildikó és a verseny helyezettjei

A második fordulóban a 3–5 oldal terjedelmű kritikákat, vagy a megadott drámákból készült jelenetek felvételeit Lőkös Ildikó dramaturg és Csizmadia Tibor rendező zsűrizte. Az értékelés után 20 diák jutott be a döntőbe – nagy örömünkre az ország különböző városaiból, 11 különböző iskolából – amelynek szervezésében (Bujtor Anna, Eck Júlia és Knuth Barbara munkájának köszönhetően) minden évben rendkívül fontos az a szándék, hogy a diákok ne csak elméleti tudásukról adjanak számot, hanem a gyakorlatban is megmutathassák felkészültségüket, rátermettségüket. Így Lőkös Ildikó dramaturg, Körömi Gábor drámatanár és Csizmadia Tibor rendező az elméleti felelet, a hozott egyéni produkciók és a páros improvizációk alapján állította fel az idei verseny rangsorát.

A szervezők minden évben törekednek rá, hogy a döntőről egyik diák se menjen haza üres kézzel, ezért az értékes, színházi témájú könyvjutalmon túl idén is több színházzal felvették a kapcsolatot, így valóban gazdag és értékes színházi élményekkel gazdagodhattak a diákok.
Ezúton is szeretnénk ezt megköszönni minden támogatónknak!

A Budapest Bábszínház, a Budapest Játékszín, a Kolibri Színház, a Vígszínház, a Radnóti Színház, a Jurányi Közösségi Inkubátorház, a Trafó, a Nemzeti Színház, a Nemzeti Táncszínház, a Szkéné, az Opera és az Ódry Színpad ajánlott fel tiszteletjegyeket. Külön köszönjük az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet kiadványait, a Gondolat Kiadó felajánlását, illetve Nánay István ajándékkönyveit.
Helyezettek:

1. Kalmár Kamilla Anna – Leőwey Klára Gimnázium, Pécs
2. Czirják Janka Lili – Szent István Gimnázium, Budapest
3. Sahin-Tóth Sára – Veres Pálné Gimnázium, Budapest
4. Gulyás Eszter – Szent István Gimnázium, Budapest
5. Tóth Eszter Ilona – ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium, Budapest
6. Szücs Lotti – Vörösmarty Mihály Gimnázium, Budapest
Jankura Lenke – Vörösmarty Mihály Gimnázium, Budapest
7. Ádám Noémi – Vörösmarty Mihály Gimnázium, Budapest
8. Lakó Levente – Eötvös József Gimnázium, Budapest
9. Németh Lilla – Eötvös József Gimnázium, Budapest