A nyáron már filmez és hamarosan visszatér a színpadra Tahi Tóth László

2017 június 13. kedd, 7:08

Hosszú, kórházban töltött hónapok után visszatér a színpadra Tahi Tóth László. A színész még egy kis időt szeretne adni magának a felépülésre, ezért minimális munkát vállal a nyárra. Lapszemle az Origo cikkéből. A teljes interjú itt olvasható.

Tahi Tóth László

Tahi Tóth László

“Gondos, hozzáértő orvosok ápoltak, kezeltek, műtöttek. Egy hónapja már itthon rehabilitálódom. Már több szerepre felkértek, de még szeretnék erősödni. Nyáron filmezek, és ha így megy tovább, a jövő szezonban színpadra állok” – mondta el az Origó interjújában Tahi Tóth László. Mint ismert, a színész januárban lett rosszul a József Attila Színház Hattyúdal című előadása közben, majd agyérműtéten esett át.

A színészt pályájáról is kérdezte az oldal. Annak kapcsán, hogy 1966-ban került a Vígszínházba, vagyis több, mint 50 éve szerepel ott, úgy fogalmazott: „Furcsa ez. Én szeretem a tartós értéket. Nem ugráltam, nem váltottam, nem mentem tovább. Egy helyen szerettem volna megvalósítani a jót, a tökéletest, és törekedni a még jobbra, és maradtam. És a Vígszínház, a társulat alkalmas volt arra, hogy érdemes legyen maradni” – nyilatkozta a színész, aki hozzátette, néha persze jó elmenni, egy-egy jobb szerepért”.

A kérdésre, mitől lesz jó egy szerep, úgy válaszolt: „Attól, hogy sok tartalmas lehetőség van benne. Van benne mód arra, hogy a drámai vénámat megmutassam, a groteszk vénámat megmutassam, a tánc, és az énektudásomat. Vagy ez előbb említett darabban a Republikhoz fűződő szeretetemet megmutassam. A filmben – merthogy készült erről egy film – Páger Antal játszotta a tamburás szerepét. Páger Antalhoz itt a Vígszínházban közeli szálak kötöttek és nagy példaképem volt, nagyon szerettem. Nagyon örülök, hogy az ő szerepét játszhatom”.

Tahi Tóth László arról is beszélt, hogy gyakran kölcsönözte a hangját mesefilmekhez, és gyakran játszott gyerekközönség előtt. “Nagyobb felelősség gyereknek játszani. Ezeregyszáz gyerek ül lent, őket elvinni egy meseországba igazi kihívás. Ott nem lehet kikapcsolni, privatizálni, ott tényleg csak szolgálni lehet az adott történetet, mesét. Azért az ember megkapja a jutalmát, mert vannak közbeszólások, felsikoltanak, beleszólnak az előadásba, és drukkolnak. Az ember ezzel kárpótlást kap mindenért. De ugyanez a felelősség a felnőttekkel szemben is, ott is végig koncentráltan, az adott történetet kell kiszolgálni. Régen mondták, vannak az átélő színészek és vannak – várjon, hogy is mondjam… Akik jelzik a szerepet, illetve magukra húzzák szerepet. Az átélő színészek belebújnak az alakba, és nem szeretnék, ha kiderülne, hogy nem azonosak azzal, akit játszanak. Én mindig szerettem az átélő színészeket” – fogalmazott Tahi Tóth László.

A teljes interjú itt olvasható.