Horváth Lili: „A tanítással lett teljes az életem”

2017 június 15. csütörtök, 10:05

Édesanyjával, Tordai Terivel már harmadik alkalommal játszanak együtt színpadon, de kétszemélyes darabban most először láthatjuk őket. Horváth Lilit a kulturprojekt.hu kérdezte.
A kulturprojekt.hu cikkéből:

“Mamával már jó ideje kerestük a lehetőséget, hogy kettesben álljunk színpadra. Igazából már egy évvel ezelőtt körvonalazódott ez az elképzelés, de egyrészt többször át kellett dolgozni a darab alapjául szolgáló regényt, másrészt sokáig kérdéses volt a rendező személye is. Mígnem a Manna Produkció ügyvezetője, Gáspár Anna megemlítette a Bethlen Téri Színház és a Manna Kulturális Egyesület szervezésében létrejött Találkozások nevű tehetséggondozó programot, és annak kapcsán Cseh Juditot, aki rendezőként vett részt ebben a programban, és aki tényleg egy főnyeremény volt” – mesélte a Nőkből is megárt… című előadás kapcsán a színésznő.

Horváth Lili / Nőkből is megárt... / Fotó: Bethlen Téri Színház

Horváth Lili / Nőkből is megárt… / Fotó: Bethlen Téri Színház

Horváth Lili szerint az előadás beváltotta a hozzá fűzött reményeinket: a nézők, nemtől és kortól függetlenül érezhetően és láthatóan szeretik. “Valószínűleg azért is, mert a történet nagyon aktuális: abszolút rólunk szól, a családi kapcsolatainkról, miközben mindannyiunk számára ismerős élethelyzeteket és konfliktusokat tár fel. Sok fontos témát feszeget, éppen ezért nagyon mai, én ezt különösen szeretem benne. Nincs két egyforma előadásunk, mindegyik este más egy kicsit, a nézők is minden alkalommal máshogy reagálnak a látottakra, és ez jó” – tette hozzá.

A művésznőnek a színészet mellett a tanítás, a gyerekekkel való foglalkozás is fontos része az életének. “A tanítás nagyon jól összekapcsolható a színészi szakmával. Például, az órákon gyakran kell rögtönöznöm, mert hiába készítem el nagy gonddal az óravázlatot, ha a gyerekek éppen nem olyan hangulatban vannak, vagy kevésbé köti le őket az adott feladat, akkor rögtön változtatnom kell az aznapi programon, ami persze kiválóan fejleszti az improvizációs készséget. Amikor kevesebbet játszottam a színházban, de közben rendszeresen tanítottam, a gyerekeknek összeállított és velük végzett helyzetgyakorlatok, a rögtönzések és a folyamatos mesélés színészileg kellőképpen kondícióban tartottak. A tanítás és a színjátszás tehát jól kiegészítik egymást, sőt, kölcsönösen építi, inspirálja egyik a másikat, én pedig nagyon szeretem, hogy több mindennel foglalkozom. Egyrészt élvezem a sokszínűséget, másrészt az új hivatásommal-szenvedélyemmel együtt lett teljes az életem” – hangsőlyozta Horváth Lili.

A teljes interjú itt olvasható.