“Számunkra sosem intézményesült Haumann Péter” – Haumann Petra és Máté válaszolt

2017 június 16. péntek, 8:23

A színész testvérpárt a Nők Lapja kérdezte.
A Nők Lapja cikkéből:

Haumann Petra és Haumann Máté A fösvényben édesapjuk, Haumann Péter gyerekeit játsszák a Magyar Színházban. A kérdésre, mit érez az ember, amikor a családjával áll a közönség elé, Haumann Máté így felelt: “Számomra nincs ennél megnyugtatóbb helyzet a színpadon. Külső szemlélőnek talán lehetnek kételyei – gondolom, mert szinte minden interjúban rákérdeznek -, de én újra és újra csak azt tudom mondani, hogy annál tisztább és akadálymentesebb csatornán közlekedni nem lehet, mint hogy olyan emberekkel játszol, akiket ismersz és szeretsz. Azt a kérdést is gyakran felteszik, hogy hogyan lehet működni egy ilyen zseniális apa árnyékában? Hogy nem nyomasztja-e a fiút, hogy meg tudja- e ugrani ugyanazt, amit az apa megugrott. Szerintem egyrészt nem kell, hogy megugorja. És egyébként sem lehet összevetni egy hetvenöt éves férfit egy harminchat éves férfival – különösen, hogy más karakterek, más iskoláztatottság, más szemlélet, más generáció és más nézőközönség is, valószínűleg…”

Haumann Petra, Haumann Péter, Haumann Máté / Pesti Magyar Színház: A fösvény - olvasópróba / Fotó: Zsigmond László

Haumann Petra, Haumann Péter, Haumann Máté / Pesti Magyar Színház: A fösvény – olvasópróba / Fotó: Zsigmond László

Haumann Petra elmondta, nem az első alkalom, hogy együtt dolgoznak édesapjukkal, volt már rá példa filmen, tévében, színpadon is. “Nem okozott extra meglepetéseket, csak színtiszta örömöt. Van ez a mi kis klikkünk a családon belül apuval és Mátéval – mi hárman vagyunk ezen a gyönyörű pályán. Otthon is állandó beszédtéma a színház, apu mindig is mesélt a munkáiról, ahogy Máté is, én is, megosztottuk egymással a szakmai helyzeteket, ez egy folytonosság gyerekkorunk óta. Van és lesz, konstans állapot” – tette hozzá. “Számunkra sosem intézményesült Haumann Péter, nekünk mindig az apu volt. A próba is oda-vissza működő folyamat, annyira hallgattunk egymásra, hogy nincs kizárva, és miért is lenne kizárva, hogy mi mondunk egy olyan ötletet, amire ő rábólint. Egyrészt a személyisége miatt, hiszen annyira nyitott, annyira figyel. Másrészt a színházban az a szép, hogy nem ismeri a félhangokat, mindent a lehető legpontosabban kell eltalálni, ezért a színész elfogadja, hogy lehet, hogy jobban működik az a megoldás, amit a másik mond. Legalábbis a jó színész” – hangsúlyozta Haumann Máté.

Haumann Petra arról is mesélt, milyen érzés kétgyerekes anyukaként örökös lelkiismeret-furdalással ingázni színpad és gyerekszoba között. “Amikor rohansz próbálni és az ötéves 38 fokos lázzal, sírva néz rád, hogy ne menj el, a bűntudat pokoli. De más úgy kilépni az ajtón, hogy tudom, jó kezekben vannak, bármikor fölhívhatom anyukámat, hogy ettől eddig hozom a gyerekeket, vagy aput, hogy elvigye őket iskolába, óvodába. Vannak kolléganőim, akik taxira és bébiszitterre költik a gázsijukat – úgy is lehet. Én tudtam magamról, hogy az egészet akarom, nem csak egy bizonyos részét. Nem szeretném elszalasztani azt a visszahozhatatlan időszakot, amikor még kicsik a gyerekeim. De ehhez kell egy ilyen összetartó család a háttérben.”

A teljes interjú itt olvasható.