“Művészileg is jót fog tenni egy kis szünet” – Szamosi Zsófia válaszolt

2017 június 18. vasárnap, 8:27

A színésznő egy időre távol marad a színpadtól, többek között erről mesélt az Indexnek. A kérdésre, számára miről szólt az Oscar-díjas Mindenki, úgy válaszolt, a történet messze túlmutat saját magán, és az individuum és a hatalom összeütközéséről is szól.
Az Index cikkéből:

“De az én szerepem attól volt izgalmas, hogy egyáltalán nem volt egysíkú. Több ismerősöm gratulált, hogy milyen gonosz voltam benne, és ilyenkor mindig egy picit megsértődtem: én azt éreztem, akit játszom, az nem gonosz, hanem így akar a maga módján jót ezeknek a gyerekeknek. Azt gondolja, így mindenki eljut Svédországba, az is, aki szarul énekel. Ha így nézzük, a film az integráció kontra szegregáció kérdésről is szól. Képmutatónak érzem azokat, akik azt mondják, persze, legyen integráció, zárkóztassuk fel a gyerekeket, de ők azért az alapítványi iskolába íratják be a sajátjukat sok pénzért”.

Szamosi Zsófia a Mindenki c. filmben

Szamosi Zsófia a Mindenki c. filmben

A film Oscar-díjáról szólva elmondta, arra semmiképp sem számított, hogy beindul a hollywoodi karriere, arra viszont igen, hogy itthon több munkája lesz. “De ez egyáltalán nem igazolódott be, és ez nagyon szomorú – örülök is, hogy pont most megyek el egy kicsit, mert babát várok. Teltek a hónapok, és azt képzeld el, hogy egyszer sem csörgött a telefonom, hogy felkérjenek akár filmes, akár színházi munkára. Egyetlenegyszer sem. Tudod, ilyenkor az ember elgondolkodik azon, hogy mi kellene itt még? Oké, nem én kaptam az Oscar-díjat, és magam is azt gondolom, hogy nem ez volt életem alakítása, de azért csak nem volt szar! Azt feltételeztem, hogy a díj nagyobb publicitása miatt majd többször hangzik el a nevem, amikor kellene valamire egy színész. De nem” –  fejtette ki Szamosi Zsófia.

A színésznő ugyan nem kiábrándultan megy el szülni, de úgy érzi, jó lesz most egy kis szünet. “Állóvíz van, nekem pedig már nincs kedvem telefonálgatni, hogy ‘Adjatok munkát!’ Olyan megalázó helyzetek ezek, amikor azt mondják, persze, majd szólnak, és soha többet nem hallasz róluk. Befagyott ez a szituáció, úgyhogy úgy érzem, nem olyan nagy baj, hogy most kihagyok egy évet. Nem maradok le semmiről. És művészileg is jót fog tenni egy kis szünet: most vettük elő két év után újra Pintér Bélával a Tündöklő középszer című előadást, és annyira jó volt! Mindenkinek jobban kellett figyelnie, minden olyan friss volt, újra felfedeztünk mondatokat, poénokat. Tök jó lesz majd egy év után újra dolgozni. És talán át is értékelődnek majd dolgok. Minden színésznőnek választania kell, hogy örökké Thália papnője akar maradni, vagy gyereket vállal. Örülök, hogy ezt választottam; régóta szerettem volna gyereket, és féltem, mi lesz, ha nem kerülök ilyen élethelyzetbe. Kívülről nézve kicsit ijesztő tud lenni, ha egy színésznő életében nincs semmi más igazán fontos, csak a munka. Ez nagyon magányos dolog” – mesélte Szamosi Zsófia.

A teljes interjú itt olvasható.