Balázs Zoltán és Harsányi Attila is díjat nyert az ATELIER színházi fesztiválon

2017 június 21. szerda, 14:13

Magyar sikerek a legrégibb román színházi fesztiválon!

Harsányi Attila nyerte a nagybányai Atelier Nemzetközi Színházi Fesztivál legjobb férfi színészének járó közönségdíját, Balázs Zoltán pedig a legjobb rendező díját nyerte a 24. ATELIER Nemzetközi Színházi Fesztiválon!

Balázs Zoltán

Balázs Zoltán a legjobb rendező

Idén 24. alkalommal került megrendezésre Románia legrégibb színházi fesztiválja, a nagybányai ATELIER (MŰHELY) nemzetközi színházi szemle. A romániai színházak mellett belga, amerikai, dél-koreai, angliai és magyarországi társulatokat, illetve koprodukciókat láthatott a közönség és a szakma a Radu Macrinici által éltre hívott nagybányai fesztiválon.

Matei Visniec “A kommunizmus története elmebetegeknek” című abszurdja Balázs Zoltán rendezésében, a nagysikerű budapesti és nagyszebeni vendégjáték után Nagybányán is elnyerte a szakmai zsűri és a közönség tetszését.

Az előadás Brassó után legközelebb a konstanzai nyári fesztiválon lesz látható. Gratulálunk a rendezőnek és a chicagói Trap Door Theatre alkotóinak!

Harsányi Attila közönségdíjas lett 

Harsányi Attila nyerte a nagybányai Atelier Nemzetközi Színházi Fesztivál legjobb férfi színészének járó közönségdíját a Popriscsin (Gogol: Egy őrült naplója nyomán) című monodrámában, valamint az Oroszok című Viszockij-estben nyújtott alakításáért. A román színházi szakemberekből álló zsűri ugyanakkor jelölte a legjobb férfi színésznek járó díjra is, az Aradi Kamaraszínház és a szegedi MASZK Egyesület koprodukciójában létrejött előadásokban.

Harsányi Attila Popriscsin szerepében

Harsányi Attila Popriscsin szerepében

Az Aradi Kamaraszínház visszatérő vendégként szerepel a fesztiválon, számos díjat és jelölést kaptak az eddig bemutatott produkciók. 2010-ben Harsányi Attila a Lovak az ablakban című előadásban a “Liga pentru Teatru” Alapítvány különdíját érdemelte ki. 2011-ben, amikor az Aradi Kamaraszínház díszmeghívottként szerepelt a fesztiválon, Lovas Zoltán a Cselédekben alakított szerepéért a Legjobb férfi mellékszereplő díját, míg Harsányi Attila a Rudolf Hess tízparancsolatával a Legjobb színészi alakítás díját nyerte el. 2012-ben Éder Enikő a Kvartettben nyújtott alakításáért elnyerte a Legjobb női alakítás díját, a Rejtőzködők című mozgásszínházi előadás zenéjéért pedig Ágoston Béla zeneszerzőt díjazták. 2016-ban a legjobb színpadi zene díját nyerték el az Aradi Kamaraszínház, a Békéscsabai Jókai Színház és a szegedi MASZK Egyesület közös koprodukciójának zeneszerzői, Éder Enikő és Borsos Pál, a Tündéri című musical zenéjéért.

Harsányi Attila Popriscsin szerepében

A napokban véget ért pécsi POSZT fesztiválon a Színházi Dolgozók Szakszervezetének Básti Lajos-díjával a Miskolci Nemzeti Színház társulatának tagját, Harsányi Attilát jutalmazták a Kivilágos kivirradtig című előadásban nyújtott alakításáért.