Június 27-én búcsúztatják Korognai Károlyt

2017 június 23. péntek, 14:53

Június 27-én, kedden 11 óra 15-kor lesz Budapesten, a Farkasréti temető Makovecz-ravatalozójában a tragikus körülmények között elhunyt Korognai Károly búcsúztatása.

Korognai Károly

Korognai Károly

Korognai Károly Mosonmagyaróváron született 1961. február 18-án. Színészi diplomáját a Színház- és Filmművészeti Főiskolán szerezte 1987-ben. Ekkor osztályvezető tanára, Marton László az általa igazgatott Vígszínház társulatába szerződtette, ahol négy évadot töltött. A következő nyolc évben szabadfoglalkozásúként dolgozott, különböző produkciókhoz szerződött. 1999-ben megnyerte a Szegeden kiírt színigazgatói pályázatot, ezt követően négy évig igazgatta az akkor egységes intézményként működő Szegedi Nemzeti Színházat és a Szegedi Szabadtéri Játékokat. 2004-től három évadon át a Veszprémi Petőfi Színház főrendezője és színművésze volt, majd 2007-től 2011-ig a Kassai Thália Színház társulatát vezette főrendezőként. Közben 2008-tól a Miskolci Nemzeti Színházban is dolgozott rendezőként, színészként, egészen 2012-ig. Szegedre visszatérve a város különböző játszóhelyein hozott létre színházi produkciókat, majd megalapította és vezette a Zsombói Szabadtéri Színpadot, melynek produkciói nem csupán a községben, hanem Szegeden is előadásra kerültek.

Húsz éve mutatkozott be színpadi szerzőként. Utolsó munkája a Lúdas Matyi musical-átdolgozása volt. A darab ősbemutatójára készült az utóbbi hónapokban, de a július 7-ére kitűzött premiert már nem rendezheti meg. Korognai Károly 56 esztendős volt, búcsúztatása 2017. június 27-én, kedden 11 óra 15-kor lesz Budapesten, a Farkasréti temető Makovecz-ravatalozójában. A tehetséges művész, a sok mai színészünket egykor Szegedre szerződtető vezető emlékét őrzi a Társulat és a Közönség.

A Szegedi Nemzeti Színház igazgatósága

 
 

Kapcsolódó anyagok