Gáspár Tibor: “Tele vagyok ambícióval”

2017 július 10. hétfő, 9:06

Szereti és nagyra tartja a szakma, a nagyközönség azonban csak az utóbbi években ismerhette meg igazán. Nemrég két nagysikerű magyar filmben is komoly szerepet kapott. A Kincsemben is és az Anyám és más futóbolondok a családból című moziban is apát alakít. Gáspár Tibor a Válasz.hu kérdezte a POSZT idején.

Kivilágos kivirradtig

Kivilágos kivirradtig

Annak kapcsán, hogy nagy kanyart követően, 5 éve tért vissza újra Miskolcra, Gáspár Tibor úgy nyilatkozott: “Nyíregyházán és előtte Békéscsabán is nagyon jól éreztem magam, de hívott Keszég László újra Miskolcra, és mentem. Nagyon boldog vagyok, mert egy izgalmas színházi műhely tagja lehetek ott így hatvan felé. Nagyon jó feladatok vannak, szépen fejlődik a társulat is, és csupa olyan dolog történik, ami engem színészként stimulál. Tele vagyok ambícióval.”

Kincsem

Kincsem

A kérdésre, miért arattak sikert a Kincsem és Anyám és más futóbolondok c. filmek, úgy válaszolt: “Az egyik egy közönségfilm, melynek egyszerű és szerethető története van és ezt a néző meg is hálálja. Szerintem a moziba járás hasonló közösségi élmény, mint a színház. Egymást visszük, neveljük a reagálásainkkal. Az Anyám és más futóbolondok ugyanúgy kultfilm szerintem, csak egy rétegnek.”.

“A filmezés személyes, bizalmi kérdés, már az elején, a kiválasztásnál. A filmet, ha elrontjuk, úgy marad. Persze forgatáskor fel lehet venni többször, de a végeredmény akkor is végleges. A színházban, ha elrontod az előadás elején, később még javíthatsz, vagy akár az évad folyamán is. Nagyon élveztem szinte az összes filmes munkámat. Janisch Attila Másnap című filmje volt számomra a nagy bemutatkozás, amiért azóta is hálás vagyok. A rendezői bizalommal tudni kell élni. Ki kell nyitni a csapokat, elfelejteni minden mást, személyesnek kell lenni. Ez komoly koncentrációt igényel, és nehéz dolog, de ha az ember megfogja az Isten lábát, akkor azt tartja két snitt között, vagy a két hónapos forgatás alatt is, közben alakul a figura, és én ezt a folyamatot nagyon szeretem” – tette hozzá a színész.

Zorba, a görög

“Ha benne van a munka, a személyesség, akkor a nézőnek nem fog eszébe jutni, hogy ugyanazt látta, mint korábban. Nekem az az álmom, hogy minden munkám ilyen személyes legyen” – fejtette ki Gáspár Tibor.

A teljes interjút itt olvashatja.