Perlik a kaposvári színházat a nemrég elbocsátott színészek

2017 július 12. szerda, 15:00

Az egyenlő bánásmód-törvény megsértése miatt perlik a kaposvári Csiky Gergely Színházat a nemrég elbocsátott színészek, miután felvettek a helyükre négy, frissen végzett Vidnyánszky-tanítványt – számolt be a kapost.hu.

Fülöp Péter, a színház igazgatója nemrég mondott fel négy, hosszú ideje a színháznál dolgozó színésznek (Horváth Zita, Kovács Zsuzsa, Fábián Zsolt, Lecső Péter), akik a törvényszékhez fordultak : álláspontjuk szerint munkaadójuk megsértette az egyenlő bánásmódról szóló törvényt, miután négy, a Kaposvári Egyetem Vidnyánszky-osztályában frissen végzett színészt vettek fel a helyükre.

Csiky Gergely Színház

Csiky Gergely Színház

Július 10-én volt a kirúgottak első tárgyalási fordulója a kaposvári munkaügyi bíróságon, ahol számos jelentős ellentmondásra derült fény: a színház jogi képviselője a felmondás okaként a felsőfokú végzettség hiányát jelölte meg elsősorban, és azt, hogy az évadban nem volt meg a kötelező előadásszámuk. Mindkettőt a színházi törvény írja elő.

Ám az utóbbi „vádpontról” gyorsan kiderült, hogy abszolút nem tartható: a előadásszám összesen három színész esetében teljesült az évadban, ilyen alapon szinte a teljes társulatot ki lehetett volna rúgni. Ezt a színház ügyvédje a tárgyaláson kérte is törölni a felmondási okok közül. Kiderült továbbá, hogy valóban nincs az érintetteknek színművészeti egyetemen szerzett diplomájuk, de a törvény nem is ezt, hanem a „szakirányú felsőfokú végzettséget” írja elő. Ez pedig más módon is megszerezhető volt, pl. színházi munka mellett a MASZK Színészegyesület vizsgájával. Ez csupán egyiküknek, Kovács Zsuzsának nem volt meg, őt utasította írásban Rátóti Zoltán néhány éve, hogy 2021-ig teljesítenie kell. Neki egy vizsgája van vissza.

A színházi törvény egyébként úgy rendelkezik, hogy a kiemelt státusú színházakban 60%-nak kell lennie a szakirányú felsőfokú végzettséggel rendelkezőknek (11. §). Csakhogy később a 46. § azt is kimondja, hogy ez a szabály 2018. január elseje után válik kötelező érvényűvé, tehát valójában erre sem hivatkozhatott volna a színház.

Az ügyet soron kívül tárgyalja a bíróság, az eljárás újabb tanúk meghallgatásával augusztusban, ítélkezési szünetben folytatódik.

Forrás: kapost.hu