Kisegíti a kormány a pécsi önkormányzatot kulturális intézményei működtetésében

2017 július 18. kedd, 14:07

A kormány idén 1 milliárd 770 millió forintot nyújt a pécsi kulturális intézmények fenntartható működésének biztosítására.

Zsolnay Kulturális Negyed

Zsolnay Kulturális Negyed

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleménye szerint az előirányzat elsősorban a Zsolnay Kulturális Negyed, a Kodály Központ koncertterem és a Pannon Filharmonikusok zenekar működésének támogatására szolgál. Tudatták: a Modern városok program keretében a kormány 2016 és 2025 között 16,9 milliárd forint támogatást biztosít Pécsnek. Ugyanezen a jogcímen a baranyai megyeszékhely kulturális feladatainak támogatása 2018-ban az elfogadott állami költségvetésben 100 millió forinttal, 1 milliárd 870 millió forintra emelkedik – hangsúlyozták.

Páva Zsolt polgármester a múlt héten a Szabad Pécsnek elismerte, hogy a város 5 milliárdos hiánnyal küszködik, de a városi cégekét számítva ez még a 9 milliárdot is meghaladja. Ezért a polgármester nemrég a Magyar Államkincstár segítségét kérte, hogy megoldódjon a helyzet. Páva Zsolt hozzátette, hogy Péccsel kapcsolatban többen csődöt vizionálnak, de ez fogalmilag képtelenség, mert a Stabilitási törvény az önkormányzatok esetében kizárja az éven túlnyúló ügyeket, csőd ilyen szempontból nem is lehet. Reméli, hogy az év végére rendeződhet a helyzet.

Forrás: MTI, Szabad Pécs, Színház.org

 

 
 

Kapcsolódó anyagok