Elment Horváth László újságíró, a Hatszín Teátrum megálmodója – Gálvölgyi Dorka búcsúja

2017 július 27. csütörtök, 9:02
63 éves korában elhunyt Horváth László újságíró, szerkesztő, a Geomédia kiadó és a Geoholding alapítója, a Népszavát és a Vasárnapi Híreket kiadó XXI. Század Média Kft. ügyvezető igazgatója, a Szabad Föld hetilap főszerkesztője, a Hatszín Teátrum megálmodója.

Gálvölgyi Dorka, a Hatszín Teátrum igazgatója a színház Facebook oldalán búcsúzott Horváth Lászlótól, melyet változtatás nélkül közlünk.


“Elment a Hatszín Teátrum megálmodója

A Hatszín Teátrum megálmodója Horváth László a tegnapi napon végleg itt hagyott bennünket. Laci, mint egykori „Toldys-diák” a Toldy Teátrum oszlopos tagja volt. Lelkes amatőr színész, olykor rendező. Újságíró és üzletember lett végül belőle, de a színház szeretete egy életen át megmaradt. 2016-ban, mikor a Jókai utca 6-ban található irodaházat megvásárolta a céljai között szerepelt, hogy az épületben található egykor szép és pompás színháztermet felújítja és megnyitja kapuit az a teátrum, amelyről egy életen át álmodott. Rengeteg terve volt, hosszan mesélt arról, hogy milyen színházi élmények határozták meg az életét, és milyen műveket látna szívesen a színpadon. A színház születése alatt végig elmondta, hogy milyen terveket dédelgetett az évek során. Imádott színházba járni, lelkesen ecsetelte, hogy milyen remek darabot látott éppen, hogy a színészek milyen alakítással dobták fel az estéjét, hogy a rendezés mitől volt remek, vagy kevésbé az, hogy mit érdemes megnézni aktuálisan. Elképesztő intelligenciája és színházi műveltsége nagyon kellemes beszélgetéseket adott. Szerette az embereket, és szerette nagyon a színházat. Ahogyan korábbi főnököm mondta: „a Horváth Laci jó ember!”.

A „Hatszín Teátrum” nevet ő adta a „mi” kis színházunknak, persze némi vita után. Felvillanyozva várta a teátrum megnyitását. Izgatottan vett részt a közös tervek megálmodásában, végig követte a kivitelezés állomásait, csillogó szemekkel hallgatta a nagy színházi terveket. Laci színházat akart csinálni! Egy márciusi napon lett rosszul, mikor a színház tervezett megnyitásáról kellett mennem interjút adni. Március közepén találkozhattam vele utolsó ízben. Az áprilisi megnyitón már nem lehetett velünk, de boldogan írta, hogy mennyire örül a színház, az első bemutatónk sikerének. Az első előadást neki ajánlottam.

Most ülünk az őszi tervek felett. Hamarosan megkezdődik a 2017/2018-as színházi évad. A Hatszín Teátrum első teljes és igazi színházi évada. Laci ma már nincs velünk. Neki csináltuk meg ezt a színházat, az ő élete álmát akartuk beteljesíteni. Ez a most következő első évad Horváth Laci álma nyomán legyen az ő tiszteletének szentelt évad.

Ez az egész olyan, mint egy nagyon rossz dráma, ahol a főszereplő nem kap jelentet a legfontosabb színpadi epizódban…

Remélem látsz bennünket Laci majd fentről, ebben az évadban minden taps egy kicsit neked szól majd. Remélem látod Laci, megcsináltuk! Neked! Isten veled drága Laci!

Gálvölgyi Dorka
Hatszín Teátrum “