Újra megdőlt a nézőrekord avagy rengeteget járunk színházba

2017 augusztus 05. szombat, 8:16

Soha nem volt annyi nézőjük a színházaknak Magyarországon, mint tavaly – derül ki a HVG friss színházi összeállításából.

A 2008-as válság óta megduplázódott a színházba járók száma: 2016-ban 7,1 millió néző közel 29 ezer előadást látott. A majd egy évtizede tartó színházi konjunktúra nyomán egyre több színháznak jelent gondot, hogy a jelenlegi játszóhelyét kinőtte. Van olyan teátrum, a Madách Színház, amely emiatt áttért az egész éves nyitvatartásra.

Az érdeklődés fenntartásában nagy szerepe volt a repertoár folyamatos megújulásának. Ennek nyomán az olyan, korábban nagy nézettséget produkáló darabok, mint például a Jézus Krisztus szupersztár, a Mamma Mia! vagy a Dzsungel könyve, kikerültek a top 10-ből.  Helyüket olyan előadások vették át, mint A nyomorultak (Madách Színház), a Ma este megbukunk (Centrál), a Földrengés Londonban (Vígszínház), illetve a Hamlet, amit öt színház is a műsorán tartott (Örkény, Kecskeméti Katona, Gárdonyi, Vörösmarty, Weöres).

A nézettségi ranglistát azonban 2016-ban is a musicalek vezették, köztük az említett, újonc A nyomorultak illetve A Pál utcai fiúk musical, amit 2016-ban 31 ezren láttak (így a 8. legnézettebb zenés produkció volt), és amire idén júniusig további 64 ezer néző váltott jegyet.

A musicalek műfaji egyeduralmát egyre inkább megtörni látszanak az operák. A Szöktetés a szerájból és a Diótörő kikerült ugyan a top 10-ből, ám két operával (Bohémélet 2.0, A varázsfuvola) az Erkel így is beverekedte magát az élbolyba.

A több mint 3000 tavalyi színházi bemutatóból mindössze 71 volt tragédia, mert a prózai darabok közül jellemzően a komédia műfajába tartozó előadásokat kedveli a közönség. Utóbbi kategóriában a Thália Színház továbbra is rekorder a 10 legnézettebb darabból 4 a társulat produkciója volt, ám az elsőséget az elmúlt évadban elorozta a Centrál Színház. Puskás Tamás társulatának Ma este megbukunk című bohózatát több mint 25 ezren látták. Ilyen magas nézőszámról általában csak álmodhatnak a színművek rendezői. A Vígszínháznak azonban ez tavaly két komolyabb hangvételű darabbal (Földrengés Londonban és az Istenítélet) is sikerült, és “leányszínháza”, a Pesti is három előadással a top 10-be került a színművek kategóriájában.

A legnézettebb tragédiát, a Hamletet tavaly több mint 22 ezren látták. Ezt a magas nézőszámot a Shakespeare-darabot műsorán tartó budapesti Örkény és négy vidéki színház (Gárdonyi, Kecskeméti Katona, Vörösmarty, Weöres) közösen hozta létre.

Az e heti HVG műfaji bontásban közli a legnézettebb darabok és a legtöbbször fellépő színészek listáját. Az élen Fesztbaum Béla (Vígszínház, 238), Rajkai Zoltán (Katona József Színház, 203) és Kertész Marcella (Szigligeti Színház, 187) áll. Az összesítésből kimaradt Alexics Rita, a Kolibri Színház színésznője, noha ebben az évadban 246 előadással ő a legtöbbet játszó színész Magyarországon.

Ezek mellett a legsikeresebb magyar darabok rangsora is helyet kapott az összeállításban. A lap azt is kiszámította, mennyibe kerül egy-egy néző elérése a nagyobb, illetve kisebb színházak esetében.

Forrás: Színház.org, HVG