M. Tóth Géza: “Az SZFE nemcsak művészképző iskola”

2017 augusztus 08. kedd, 7:46

Az Oscar-díjra jelölt Maestro rendezője ismét animációs gyerekfilmmel lép a moziközönség elé. A Népszavának arról is beszélt, mit sikerült elérnie a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektoraként az elmúlt három év alatt.

A Népszava cikkéből:

“Amikor a fesztiválok jól fogadták a legelső rövidfilmjeimet, az Ikarosz eljutott a Berlinale Arany Medve-jelöléséig, úgy éreztem, hogy a szerzői rövid animáció lesz a műfajom. A Maestro Oscar-jelölése után még inkább úgy tűnt, hogy az alkotói pályámat egyedi filmek fogják meghatározni. Az Ergo című kisfilmem meghívást kapott Cannes-ba, majd a Mama című kisjátékfilmem is több rangos nemzetközi fesztiváldíjat nyert. Az alkotással párhuzamosan, a 90-es évek közepétől az akkori Iparművészeti Főiskola – ma MOME – animációs szakának újraszervezése és egy évtizedig tartó vezetése jelentette a munkámat. Sok kitűnő alkotó került ki onnan, és amikor 2002-ben megalapítottam a KEDD stúdiót, az volt az elképzelésem, hogy ez lesz a fiatal animációs művészek új műhelye. De a dolog egyszer csak elkezdett csikorogni. Közel száz hazai és nemzetközi fesztiváldíj után egyik pillanatról a másikra minden szerzői filmes pályázatunkat elutasították. Az utóbbi nyolc évben több mint húsz alkalommal adtunk be alkotói animációs film készítésére pályázatot, de egyik sem nyert támogatást. Be kellett látnom, hogy váltanunk kell” – fejtette ki M. Tóth Géza.

M. Tóth Géza (fotó: vehir.hu)

M. Tóth Géza (fotó: vehir.hu)

Nemrég került a mozikba legújabb animációs mesefilmjük, az Egy kupac kufli. Az alkotó elmondta, főként kisgyerekeknek szól, de reméli, a kissé abszurdba hajló humora a nagyobb gyerekek, sőt, a felnőttek számára is vonzó lesz. A Scherer Péter mesélő közreműködésével készült 13 részes sorozat egyik epizódját most meghívták Szöulba, Ázsia legrangosabb animációs fesztiváljára. Nemrég pedig Kínából is érkezett fesztiválmeghívás. A mesefilmek esetében is fontos szerepük van a fesztiváloknak, hiszen a siker a helyi forgalmazást segítheti.

M. Tóth Géza a Színház- és Filmművészeti Egyetem helyzetéről is beszélt. Az indulásnál azt mondta, ez a legrosszabbul finanszírozott felsőoktatási intézmény. “Ez sajnos ma is így van. Az SZFE nemcsak művészképző iskola, hanem önálló színház és filmgyártó műhely is. Közismerten költséges műfajokról van szó, ezért a helyzetünk továbbra is nehéz. De igyekszünk úgy működni, hogy a hagyományosan jó minőségből ne kelljen engednünk a pénzhiány miatt. (…) Az idén 152 éves egyetemünk számára soha nem készült igazi iskolaépület. Eredetileg nem oktatási célra épült, jól-rosszul belakott terekben folyik a képzés és az alkotás. Bő száz éve működünk abban az épületben, amelyet most az Uránia mozival közösen használunk. A Vas utcai központunk eredetileg irodaház, keresztyén ifjúsági egyesületi székház és templom volt, ma lakóépület. A Szentkirályi utcában egy volt Károlyi palotában tanítunk, az operatőrképzésünk helyszíne pedig egy alagsori kazánház. A képzés helyszíneinek egy része nem is sajátunk, hanem béreljük. A széttagolt, korszerűtlen és szakszerűtlen elhelyezés helyett régóta szükség lenne egy olyan iskolaépületre, amely már a tervezésnél figyelembe veszi a falai között folyó képzés sajátosságait. Maga az építés, a tervezéssel együtt két-három év alatt elkészülhet, de az előkészítés és szervezés, amely a döntéshozókkal és a pénzt folyósítókkal elfogadtatja az elképzelést, több időt kíván. Sok diplomáciai kört kell futni azért, hogy mindenki, akitől függ a megvalósulás, magáénak érezze a tervet és a célt. (…) Minden héten tárgyalok, megbeszéléseket egyeztetek, informálok, támogató nyilatkozatokat gyűjtök. Minden elő van készítve egy országos tervpályázat kiírásához. Már csak egy adminisztrációs akadály elhárítására várunk” – számolt be az új kampusz építésének terveiről az egyetem rektora.

A teljes interjú itt olvasható.