Földes Eszter: “Én egy szabadságra vágyó ember vagyok”

2017 augusztus 09. szerda, 8:29

A színésznőt a Szimpatika.hu kérdezte.

 

A szimpatika.hu cikkéből:

“Bár eléggé beindult a nagyjátékfilm-gyártás, és néhány új, minőségi sorozat is forog, de még mindig nagyon meg kell küzdeni a szerepekért. Ráadásul nagy a rivalizálás a színház és a film között. A kollégáktól is hallom, és a saját bőrömön is tapasztaltam, hogy nehéz elvállalni egy filmszerepet a színház mellett, mert egyszerűen nem engednek el. Ez nyilván gazdasági kérdés is, hiszen a színházak többsége nem engedheti meg magának, hogy egy-egy darabot azért ne játsszon, mert az egyik színész néhány hétig forgat valahol. Nyilván az az ideális helyzet, ha minél kevesebb emberhez kell igazodni. Amikor társulati tag voltam, én is azt tapasztaltam, hogy sokszor csak nagyon komoly harcok árán tudtuk kivívni, hogy egy másik munka is összejöjjön. De szerencsére elindult egy felfelé ívelő tendencia, és a színház is profitál abból, ha a színészei bevonzzák a közönséget” – hangsúlyozta Földes Eszter, aki már javában forgatja a Válótársak című sorozat harmadik évadát.

Földes Eszter / Fotó: RTL Klub

Földes Eszter / Fotó: RTL Klub

A színésznő elmondta, ha van egy szuper társulat, akkor nagyon jó érzés oda tartozni. “De engem például bezárt a társulati tagság, amikor a székesfehérvári Vörösmarty Színházban játszottam. Egyébként is egy szabadságra vágyó, viszonylag öntörvényű ember vagyok, és nem viseltem túl jól a szabályokat. Egyrészt bizonyos dolgokról más elképzeléseink voltak, másrészt többször is előfordult, hogy bár konkrét feladatom épp nem volt, de nem engedtek ki egy-egy szerepre. Egy színháznak persze az az érdeke, hogy akkor és úgy mozgósíthassa a színészeit, ahogy akarja, de én úgy döntöttem, hogy jobb, ha szabadúszóként folytatom tovább. Nem mondom, hogy soha nem mennék vissza egy társulathoz, de már nagyon meggondolnám, hogy kihez és milyen feltételekkel. Ha azt érezném, hogy a vezetőségnek konkrét pedagógiai terve van velem, és valahonnan valahova szeretne eljuttatni színészileg, az vonzó lenne. De csak azért, hogy tag legyek, és legyen egy havi fix fizetésem, jelenleg nem szerződnék le” – szögezte le Földes Eszter.

A színésznő elmondta, a következő évadban sem lesz új színházi bemutatója, de a Válótársak folytatódik, rendezni fog, játssza a meglévő szerepeit, szinkronizál. “Sok ötlet van a fejemben, amit szeretnék megvalósítani, és nem csak színésznőként szeretnék működni. Pont azért érdekel a rendezés, mert sokkal komplexebben kell foglalkozni a színházzal, mint színészként, amikor csak egy dologra kell koncentrálni: a szerepre. De rendezőként tudni kell az összes szerepet, hogy honnan hova szeretnél eljuttatni egy történetet, a színészeket, hogy mi a mondanivalód az adott anyaggal, megálmodni a közegét, látványát egy előadásnak, stb… Úgy érzem, sokkal jobban leköti az energiáimat és kielégíti az idegrendszeremet. Próbálkozom ebben az irányban is, és ha érdemes, folytatom. De színésznő vagyok és az is maradok” – mondta Földes Eszter.

A teljes interjú itt olvasható.

 
 

Kapcsolódó anyagok