Máté Gábor: “A Katona egy költői realista színház”

2017 augusztus 10. csütörtök, 7:14

A Katona József Színház igazgatóját a 24.hu kérdezte.

A 24. hu cikkéből:

A kérdésre, engedi-e a színészeit beleszólni a darabok kiválasztásába, a direktor így felelt: “Nem. Abban a színházi gondolkodásban, amiben szocializálódtam és amit a legjobbnak tartok, ott a rendező választja ki azokat a darabokat, amelyek izgatják. Ha az, aki a darabot levezényli, meglátja azt a mondandót, amiről beszélni akar, akkor járunk a legjobban, ha azt elfogadjuk. Természetesen vannak kizáró tényezők, vannak, amiket megvitatunk, vannak, amiket én nem fogadok el, és végül vannak, amiket én nagyon szeretném, hogy megcsináljanak, de ha az illető rendező nem szeretné, nem készül el. Annak nincs értelme, hogy ráerőltessek valamit a rendezőre, amit nem képes vagy nem akar megcsinálni.”

Máté Gábor a Borisz Godunov próbáján (Fotó: Szilágyi Lenke/Katona József Színház)

Máté Gábor a Borisz Godunov próbáján (Fotó: Szilágyi Lenke/Katona József Színház)

Máté Gábor azt is elárulta, mi történik olyan helyzetekben, amikor egy darabban színészként van jelen. “Nagyon kínos, ha egy színházigazgató túl sokat játszik. Nem szabad arról szólnia a színháznak, hogy én éppen mit játszom, ugyanakkor vannak olyan rendezők, akik bizonyos szerepeket velem képzelnek el. Ilyenkor elfogadom az ajánlatot. Viszont nagyon sok szerepet vissza is utasítok, vagy előre jelzem, ne is gondolkodjanak bennem, mert biztosan nem érek rá. Aztán vannak olyan helyzetek, amikor a színház üzemmenete miatt bizonyos szerepeket el kell vállalnom, mert látom, hogy ez a legjobb megoldás. Ez ilyenkor inkább logisztika, mint művészi megfontolás. Nagyjából tisztában vagyok azzal, melyik az az évszak vagy hónap, amikor a legjobban le vagyok terhelve az igazgatási feladatokkal. Akkor sosem szerencsés, ha közben próbálok. Ennek ellenére néha ilyenkor is megteszem, ha muszáj. Ez a legvonzóbb a színház mindennapjaiban, hogy állandóan kompromisszumokat kötünk úgy, hogy nem hagyjuk, ebből a néző bármit is észrevegyen” – fogalmazott a Katona igazgatója.

A felvetésre, miszerint érezhető, hogy a Katonának ellenzéki szerepe van, Máté Gábor elmondta, ez mindig is megvolt, bár ezt inkább kritikai szerepnek nevezné. “Ha azt kimondom, hogy ellenzékiek vagyunk, az nagyon veszélyes. És nem azért, mert félnék ezt kijelenteni, hanem azért, mert az egy politikai gondolkodásmódra utal. A Katona József Színház viszont nem ellenzéki színház akar lenni, mert nem akarja azt, hogy ebben a kormányzati időszakban ide ne jöjjenek Fidesz-szavazók. Ezt nem akarom. Azt szeretném, hogy akiknek az adóforintjaiból működik ez a színház, legyenek kíváncsiak arra, miről beszélünk. Ez pedig a kritikai hang. A színháznak ugyanis mindig is feladata a kritikai hangot megütni, mindenfajta hatalom alatt. (…) Ma könnyen mondják az egykori kaposvári színházra is, hogy ellenzéki volt. De ez nem pontos, mert egy olyan színházi műhely volt, amely hasonló művészi elvek alapján kritikai hangot ütött meg. De nem volt ellenzéki. Amikor gyerekdarabot játszottuk, az nem arról szólt, hogy a kisgyerekek hányják el magukat, ha meglátják Kádár Jánost. Hanem figyeltünk arra, miként működik a társadalom. A színdarabokat amúgy is be is kellett adni a tanácshoz, ahol a kultúrpolitikai és agitprop osztály eldöntötte, egyáltalán műsorra tűzheti-e a színház. Tehát ha azt mondjuk, ellenzéki színház volt, a szó ilyen értelmében nem igaz. Ma semmi ilyet nem kell csinálni. (…) Úgy gondolkodunk erről a színházról, ahogy Fodor Géza, már elhunyt dramaturgunk: a Katona József színház egy költői realista színház” – hangsúlyozta az igazgató.

A teljes interjú itt olvasható.

 
 

Kapcsolódó anyagok