“Az MMA-t gyökeresen kéne átformálni” – Schilling Árpád reagál Fekete György szavaira

2017 augusztus 14. hétfő, 8:03

A rendező Fekete György kijelentéseire reagált az ATV műsorában.

Schilling Árpád (fotó: Bielik István/Origo)

Schilling Árpád (fotó: Bielik István/Origo)

Fekete György, az MMA leköszönő elnöke nemrég a 168 Órának elmondta, az őt bíráló Schilling Árpádot, a Krétakör alapítóját nem tartja jelentős színházi rendezőnek – igaz, egyetlen előadását sem látta. Viszont hajlandó leülni vele beszélgetni, ha Schilling kezdeményezi. A rendező az ATV műsorában hangsúlyozta, ha Fekete kezdeményezne egy beszélgetést, természetesen nem mondana nemet. “Nagyon fontos, hogy ő egy közintézmény vezetője, akinek az a feladata – és ő ezt elvállalta, amikor elvállalta ezt a funkciót -, hogy a magyar művészet érdekeit képviselje, ezért kapja az állami fizetését. Én egy magánember vagyok. Az, hogy én magánemberként kritizálom őt, egy dolog. Az, hogy ehhez ő így viszonyul, őt minősíti” – mondta Schilling Árpád.

Arra a felvetésre, mit tenne, ha egy csoda folytán úgy ébredne, hogy ő az MMA elnöke, és ott lenne az évi 5,4 milliárdos támogatás, a rendező úgy felelt, ez az intézmény a kezdetektől problematikus. “Én nem nagyon fantáziálok ilyesmiről, szerintem ezt az intézményt gyökeresen kéne átformálni ahhoz, hogy elfogadható legyen. Hogy demokratikus legyen, hogy szakmai legyen, hogy morálisan elfogadható legyen. (…) Az ideológiai megosztottság azzal keletkezett, hogy ő – ebben az interjúban is – kifejtette, hogy milyen típusú embereket várnak az MMA-ba” – szögezte le Schilling Árpád.

Az interjúban azt is hangsúlyozta, számára nem az a legfontosabb kérdés, hogy 2018-tól Orbán-kormány lesz vagy sem, hanem az, hogy létezik-e egy olyan kulturáltsági alapszint, amiben legalább néhányan értjük egymást, azt, hogy mit jelent a demokrácia, mit jelent a transzparencia, mit jelent a felelősség, mit jelent egy állami intézmény vezetése. “Azt gondolom, nagyon fontos, hogy ezt a lángot őrizzük, hogy ezeket a szigeteket kialakítsuk” – tette hozzá Schilling Árpád.

A kérdésre, nem érzi-e, hogy amit mond, pusztába kiáltott szó és minden ellenzéki gondolkodású ember, szervezet egyre inkább beredezkedik a túlélésre, úgy válaszolt: “Ez igaz, ez van, de nem kívánom így gondolni. Fontosnak tartom, őszintén. Legyünk páran, akik más szempontokat is felvetünk. Az, hogy erre megfontolandó vagy nemtelen kritikát kapunk, mint benne van a pakliban. (…) Magyar állampolgár vagyok, jogom van megszólalni. Tudom, hogy sok kirtikusomnak nehéz fölfognia, hogy még demokráciában élünk, legalábbis a demokrácia nyomai még tapasztalhatóak, én megpróbálok úgy élni, mintha demokráciában élnék, ezért úgy gondolom, jogom van beszélni és ezzel a jogommal, ameddig csak lehet, élni szeretnék” – fejtette ki Schilling Árpád.

A teljes interjú itt megtekinthető.