Auksz Éva: “Ha nincs mélység a színészetben, magasság sincs”

2017 augusztus 17. csütörtök, 7:07

Auksz Éva néptáncosként kezdte a pályáját. Hirtelen váltott a színészetre, mindjárt a Nemzeti Színházban, de csak tavaly lett hivatalosan is színművész. A Szabad Föld kérdezte. 
Auksz Éva volt már az évad musicalszínésznője is. Újabban is az lehetne. Remekel tánctanárként a Billy Elliotban és Mary Poppinsként a Madách Színház musicaljében.

Auksz Éva a Mary Poppins-ban

Auksz Éva a Mary Poppins-ban

A kérdésre, annak idején kik próbálták rávenni az éneklésre, úgy válaszolt: “6 éves voltam, sporttagozatos suliba jártam. A tanító néni egyik nap hívatta a szüleimet, lelkesen magyarázta nekik, hogy abszolút hallásom van, írassanak át a zeneiskolába, mert a hangom a jövőm. Mire hisztizni kezdtem otthon, hogy én a szertornát szeretem, és hiába vinnének másik iskolába, ott ki nem nyitom a számat, néma maradok. Makacs voltam” – árulta el Auksz Éva, aki 18 évesen még felvételizett musical szakra, de miután az utolsó fordulón kiesett, már nem próbálkozott többet.

“Az első szerelmem járt a főiskolára, én csak mentem utána, hogy a közelében lehessek, noha nem igazán vonzott a színészet. Vidéki lány voltam, visszafogott, és döbbenten néztem, milyen magabiztos a többi felvételiző. Én még skálázni sem tudtam. Kicsit sem fájt, amikor az utolsó rosta után nem mondták a nevemet, hogy bekerültem a musical szakra. A színház ugyanakkor érdekelt. Néptáncot tanultam, tagja voltam a dunaújvárosi Vasas Művészegyüttesnek” – mesélte Auksz Éva, akit már a Közép-Európa Táncszínház tagjaként Iglódi István, a Nemzeti Színház akkori rendezője fedezett fel.

“Vélhetően látta bennem azt, akivé később váltam, akiről akkor még magam sem tudtam. Sokat nyúzott, néha sárba döngölt. Sosem dicsért. Ha idővel tetszett is neki valami, csak odabökött egy szót, az tőle már a legnagyobb elismerésnek számított. Pista úgy tanított, hogy osztott rám főszerepet, aztán hátra kellett lépnem, statisztálnom a többieknek” – tette hozzá a színésznő, akinek a nagy áttörést a My fair lady jelentette, amit 19 évig játszott.

Iglódi halála után az immár Magyar Színházként működő teátrum élére férjét, Őze Áront nevezték ki, akit 5 év után leváltottak, így neki is távoznia kellett. Ennek kapcsán elmondta: “Olykor tényleg az ellenségek tesznek a legjobbat az emberrel. Elképesztő kanyarokkal érkeztem meg a helyemre. Nem akartam színész lenni, mégis az lettem. Nem vettek föl a főiskolára, mégis elvégeztem a színművészeti egyetemet, tavaly diplomáztam 45 évesen, drámainstruktor szakon. (…) Hiába is kerültem volna el a színészetet, az élet kifogott a makacsságomon, a fejemre koppintott, hogy tessék, mégiscsak ez a te pályád” – vallotta Auksz Éva.

Egy interjúban azt mondta: a szabadságot tartja a legfontosabbnak az életében. Erről szólva úgy fogalmazott: “Nem is lehet folyton kicsattanni a boldogságtól, mert az nem igaz. Minél öregebb vagyok, annál több a korlát bennem, hiszen minél többet tudok, annál több a kétségem. De kell az önmarcangolás az elmélyüléshez. Ha nincs mélység a színészetben, magasság sincs, akkor meg nincs hova szárnyalni”.

A teljes interjú itt olvasható.