Ritka örömökről és felhőtlen játékokról – Borbély Alexandra és Nagy Ervin válaszolt

2017 augusztus 26. szombat, 7:09

A színészeket a Nők Lapja kérdezte.
A Borbély Alexandra főszereplésével készült Testről és lélekről című játékfilm a berlini filmfesztivál nagydíját kapta. A márciusban bemutatott Kincsem pedig Nagy Ervinnel döntött rekordokat.

Szandra előadás közben tudta meg, hogy a Testről és lélekről Berlinben fődíjat kapott. “A takarásban álltunk, amikor az egyik kollégám odasúgta: Arany Medve! Visszakérdeztem, vicc? Aztán alig tudtam könnyek nélkül végigjátszani a darabot. (…) A filmben végig csak a szememmel tudtam érzékeltetni bármit is. Máriának úgy kellett kibontogatnia magát a páncéljából. Ismerős érzés” – árulta el a lap interjújában.

“Gyerekkoromban én is zárkozott voltam. Vagy inkább szorongós, mindenkinek meg akartam felelni. Nem tehetek róla, nekem az a jó, ha szeretnek… Az a közegem, akkor vagyok felszabadult. Ervin szerint ezért vagyok tele ma is megfelelési kényszerrel. Próbál leszoktatni” – vallotta a színésznő, aki arról is beszélt, honnan indult.

Borbély Alexandra és Nagy Ervin / Fotó: Emmer László

Borbély Alexandra és Nagy Ervin / Fotó: Emmer László

“Nyitrán születtem, onnan nem messze, egy kétezer lelkes kis faluban, Nagycétényben éltünk. Éles képek maradtak a gyerekkoromból. A felhőtlen játékaimról. Ellopdostam a fakanalakat, rongybabát csináltam belőlük, kimentem velük a malomhoz, színházat játszani. Még darabot is írtam nekik, igaz, unalmasra sikerült, ezt szépen beláttam, és nem erőltettem” – mesélte Szandra, aki édesanyjával sokat beszélt színészekről, együtt nézték a filmeket, a komáromi gimnáziumban pedig végül megtapasztalta, milyen egy színjátszókör. Egy évet a Nemzeti Színház stúdiójában töltött, majd felvették Máté Gábor osztályába.

Párja és kollégája, Nagy Ervin 10 évvel korábban végzett, szintén Máté Gábor osztályában. Mindketten a Katona József Színház művészei. Mindkettejük számára óriási sikert hozott az idei év.

A kérdésre, örül-e a Kincsem eredményeinek, Ervin úgy felelt: “Hogyne örülnék. De ez a szó jobban illik egy történethez. A Petőfi Irodalmi Múzeum udvarán az Arany 120 ünnepségen A fülemülét szavaltam. Viharos szélben, röpdöső papírokkal alig tudtam végigmondani. Rémes volt. (…) Az ünnepség után dedikálók jöttek oda hozzám, fénykép, szelfi, miegymás, amikor odalépett egy hölgy, és azt mondta a szemembe, hogy maga megmentette az életem… Elmesélte, hogy egy baleset során megsérült, de annyira, hogy járni is képtelen volt, és minden kedvét, erejét, reményét lassan kezdte elveszíteni. Elvitték moziba, megnézte a Kincsemet. És látta ezt a sánta lovat felépülni és győzni… Gyerünk, Kincsem! Ez volt a vezényszó, és a nő is ezt mondta magának, ez lett az ő jelszava is: Gyerünk, Kincsem! És felállt a kerekesszékből, lassan elkezdett tornázni, járni próbált, edzett, gyakorolt, és győzött! Na, ez az igazi öröm, ezt végighallgatni” – számolt be Nagy Ervin.

Arról, negyvenévesen hogy érzi magát és mi az, amit ma már nem tenne meg, elmondta :

“Nem iszom jó bort műanyag pohárból. Nem dohányzom. Nem járok gyorséttermekbe. Még kifogástalanul működik a testem, és a memóriám sem hagy cserben. A negyven tényleg az ideális férfi kor. Már sokat tudsz, de még nincsenek ízületi bántalmaid. Lefutod a félmaratont. (…) És nem rohanok fejjel a falnak. Mondjuk, a szeretteimért bármeddig elmegyek! Tudod, vannak a farkasok, a bárányok és a juhászkutyák. Na, én azt hiszem, juhászkutya vagyok” – nyilatkozta a színész.

A teljes interjút a Nők Lapjában olvashatták.