Stohl András: “Legszívesebben ordítanék, de nem merek”

2017 augusztus 27. vasárnap, 7:30

A Hegedűs a háztetőn Tevjéjére készül, reggel rádióműsort vezet, a mozikban a Pappa Piában látható, s közben a Válótársak 3. évadát forgatja. Stohl Andrást a Magyar Narancs kérdezte.
A teljes interjú a Magyar Narancsban olvasható.

Amikor Zsámbéki Gábor, a Katona József Színház akkori igazgatója választás elé állította, hogy színház vagy tévézés, azért választotta a tévézést, mert – mint mondta – nem tudott megélni a színházi fizetéséből. A kérdésre, azóta volt-e olyan időszak, hogy csak a színházi fizetéséből meg tudott élni, a színész úgy felelt: “Nekem már nagyon hosszú ideje nincs olyan, hogy csak a színház. Az elmúlt 20 évben mindig volt mellette valamilyen televíziós munkám. (…) De mintha a színházi helyzet is javult volna az anyagiak terén, bár lehet, hogy csak annyi történt, hogy beleöregedtem abba a korba, amikor a csúcsgázsikat lehet kérni. Ez olyan 500-600 ezer forint havonta. Ezt 50 éves korára érheti el az ember. (…) Ahhoz, hogy nullán legyek, olyan másfél milliót kell keresnem” – árulta el a színművész.

Stohl András / Fotó: Dömölky Dániel

Stohl András / Fotó: Dömölky Dániel

Arról szólva, hogy hosszú idő után először dolgozott együtt Zsámbékivel a Madách Színház Shakespeare-fesztiválján, úgy fogalmazott: “Engem csak valami mérhetetlen tisztelet és boldogság öntött el, hogy újra találkozhatunk. Persze, bizonyítási vágy mindig is volt, és mindig is lesz felé. Döbbenetes, hogy ez sosem múlik el. (…) Torokszorító élmény volt ez a találkozás. Bementünk a Madách Tolnay Szalonjába, hogy átbeszéljük, mi és hogy lesz. Ez egy akkora terem, mint amilyen a főiskolás termünk volt, és ő is, én is ösztönösen úgy ültünk le, mint régen a főiskolán” – fejtette ki Stohl András, akit szakmáról és politikáról is kérdeztek.

Schilling Árpád azon kevés színházi ember egyike, akik nyíltan elmondják a véleményüket az Orbán-rendszerről. Arról, érzi-e maga körül a szakmában a félelmet, hogy inkább csöndben maradjunk, úgy nyilatkozott: “Én ugyanúgy kiabálnék, mint Schilling, csak gyáva vagyok hozzá. Ezt nagyon nehéz nekem beismerni, mert elvileg én egy macsó férfi vagyok. Néha betelik a pohár és akkor elmormolom magamban, hogy gyáva és cinkos, aki néma. Néha meg azt gondolom, hogy nekem nem a kiállás a dolgom, aztán meg azt, hogy nincs olyan, hogy nem ez a dolgom. Zavarban vagyok, és ez dühít. Zavar, hogy saját magammal sem vagyok jóban emiatt. Legszívesebben ordítanék, de nem merek.”

Az Alföldi Róbert rendezésében készülő Hegedűs a háztetőn musicalről is beszélt. “Robi elmondta az újságíróknak az olvasópróbán, hogy eddig az volt a baj, hogy egy keresztény darabbal foglalkozik, akkor tessék, itt van egy zsidó darab, aminek egyébként egy full sváb a főszereplője. Vagyis én. De mondok még valamit, hogy miben élünk ma itt, Magyarországon. A Hegedűs megy országos turnéra. A producert, Rosta Máriát több vidéki városból is felhívták, hogy nem hajlandók leközölni olyan cikket, ami arról szól, hogy hogyan készült az előadás. Nem jöhet le egy kulturális cikk Alföldi Róberttel. Itt tartunk. Nem politikai cikk, hanem kulturális. Milyen világ ez már?!” – vetette fel Stohl András.

A teljes interjú a Magyar Narancsban olvasható.