Rajkai Zoltán: “Szeretném, ha a szinkronszakmának több önbecsülése lenne”

2017 szeptember 05. kedd, 7:48

Az előző színházi évad egyik legfoglalkoztatottabb színésze volt, miközben szerepelt az Aranyélet második évadában is, közben sorozatok és filmek sokaságához adja a hangját. Rajkai Zoltánt az Origo kérdezte.

Az Origo cikkéből:

A színész elárulta, alapvetően szinkronizálva nézi a filmeket, már csak a szakmai kíváncsiság okán is, de előfordul olyan, hogy a film művészi egysége megköveteli, hogy eredeti nyelven nézze. De ez általában különleges nemzetközi művészfilmekre vonatkozik, nem a tömegszórakoztatásra szánt amerikai filmekre. És általában ezekhez a filmekhez nem is készül szinkron – tette hozzá.

Rajkai Zoltán (fotó: magyarszinkron.hu)

Rajkai Zoltán (fotó: magyarszinkron.hu)

Rajkai Zoltán szerint a magyar szinkron manapság meglehetősen hullámzó, nagyon változó a minősége. Vannak nagyon jól, szakmailag kiválóan megcsinált magyar szinkron változatok és vannak szélsőségesen silány, kibírhatatlan szinkronmunkák, amelyek miatt méltán érheti vád. “A magyar szinkron azért volt valaha világszínvonalú, mert az összes szakember, a dramaturgtól, a színészen át a hangmérnökig mindenki kiváló minőségben, páratlan tehetséggel és szakmai odafigyeléssel dolgozott. Mára ez nagyon megváltozott” – hangsúlyozta. A színész úgy látja, a brutálisan megnőtt mennyiség, a stúdiók etikátlan piaci versenye, a megrendelők kapitalista, kizsákmányoló magatartása és a szinkronszakmában dolgozó szakemberek kiszolgáltatottsága, gyávasága, önbecsüléshiánya és összefogásra képtelen magatartása miatt a szakembergárda felhígult, és a bérek lehetetlen mélységbe csökkentek.

“A szinkron jövőjét én egyenletesebb minőségben szeretném látni. Amelynek elengedhetetlen feltétele, hogy a szinkronszakmában dolgozó szakemberek a munkájukért megfelelő bért kapjanak és megkapják azokat a munkafeltételeket is, akár szakmai, továbbképzési, technikai szempontból is, ami a szinkron médiaiparban elfoglalt hozzáadott értékének megfelelő. Azt szeretném, ha a jövőben a szinkronszakmában dolgozó színészeknek, rendezőknek, hangmérnököknek, vágóknak, dramaturgoknak, gyártásvezetőknek lenne szakmai önbecsülésük. Tisztában lennének azzal, hogy mennyit ér a munkájuk, és elhinnék végre, hogy magas színvonalú és kiváló munkájukért sokkal több anyagi és erkölcsi megbecsülés jár” – mondta Rajkai Zoltán, aki a SziDoSz-Szinkron Alapszervezet elnöki tisztét is betölti.

A teljes interjú itt olvasható.