Kulcsár Viktória: “A Színházak Éjszakája mindenkinek jó lehetőség”

2017 szeptember 06. szerda, 8:09

A Jurányi Ház idén nem csak résztvevője, de társszervezője is a Színházak Éjszakájának. Rozgonyi-Kulcsár Viktóriát az Art&Go portál kérdezte.
Az Art&Go cikkéből:

“Alighanem részben valóban azért kerestek meg minket a szervezők, mert mi eleve olyan típusú előadásokat kínálunk, amely jobban megszólíthatja a fiatal, egyetemista közeget – ezért gondolhatták azt, hogy ha mi amúgy is elérjük a célközönséget, akkor a Színházak Éjszakája kapcsán is tudunk olyan újdonságokat nyújtani, ami vonzónak bizonyulhat a fiatalok számára. Tapasztalataink szerint a fiataloknak olyan programokat, olyan tartalmakat kell nyújtani, amik az ő nyelvükön, az őket érdeklő problémákkal foglalkoznak – és ha ez teljesül, akkor ők, a fiatal alkotók és a fiatal nézők, könnyebben szólítják meg egymást, mint mi őket” – fejtette ki a Jurányi vezetője.

Kulcsár Viktória (fotó: Szilvágyi Zalán)

Kulcsár Viktória (fotó: Szilvágyi Zalán)

A művészeti menedzser elmondta,  a művészeti szempontok mellett sokszor kell figyelniük a menedzsmentkérdésekre is – náluk mindkettőnek egyszerre kell érvényesülnie. “Egyfelől mi nyíltan felvállaljuk a tehetséggondozást, emberi és pénzügyi erőforrásokat fordítva arra, hogy megmutathassuk a közönségnek, mit tud a pályakezdő fiataloknak az a (jelentősebb) része, akik egyáltalán nem kapnak kőszínházakban lehetőséget – vagy csak nagyon keveset. Nekik nincs olyan rajongói körük és ismertségük, ami akár a bemutató esetében is teltházat jelentene. Közben azonban úgy üzemeltetjük a Jurányit, hogy nem elsősorban az állami támogatásokra építünk – így fontos számunkra, hogy a projektjeink ne legyenek veszteségesek. Olykor az is kérdés, hogy hány ember nézhet hány embert; nem tudunk hosszú távon olyan projektet fenntartani, ahol tíz nézőnek játszik tizenhat előadó. Próbáljuk az alkotókat is ráébreszteni arra, hogy az ő érdekük is az, hogy nézzék őket, és számos sikeres előadásunkat tudjuk immár évek óta repertoáron tartani és játszani, ami a független szférában kiemelkedően jónak számít” – számolt be Rozgonyi-Kulcsár Viktória.

A Jurányi vezetője szerint a Színházak Éjszakájának sem elsősorban a jegybevétel a célja, hanem az, hogy az eseménynek köszönhetően minél több potenciális néző előtt mutathassák meg magukat – akár olyanok előtt, akik korábban nem váltottak jegyet az adott színház előadásaira. Ez egy évadindító rendezvény, ahol a színházak arra kapnak lehetőséget, hogy népszerűsítsék önmagukat és akár a kezdődő évadukat, színes, a megszokottól eltérő programok segítségével – tette hozzá.

A teljes interjú itt olvasható.