Markó Róbert: “Nem az a rendező, aki kint ül a nézőtéren és okosakat mond”

2017 szeptember 07. csütörtök, 15:19

Markó Róbert a Budapest Bábszínházban rendezett A csillagszemű juhásszal szerepel a Színikritikusok díjának legjobbjai között gyerekelőadás kategóriában. Az alkotót a Revizor Online kérdezte.

 

A Revizor cikkéből:

A 2009-es díjátadó gálán Markó Róbert fiatal kritikusként és műsorszervező segéderőként vett részt. Most pedig, mint frissen végzett rendező, lehetséges, hogy díjat vesz majd át. “Talán az volt döntő jelentőségű, hogy nagyon vonzó színházi alkotókkal ismerkedtem meg. Ennek folyományaként sajtós lettem a győri Vaskakas Bábszínházban, majd dramaturg, azután pedig jelentkeztem bábrendező szakra az egyetemre. Nem lett volna feltétlenül szükséges ez az ottani alkotói munkához, de nem akartam, hogy később esetleg valamiféle komplexust, frusztrációt okozzon a szakirányú diploma hiánya” – mesélte az alkotó.

Markó Róbert (fotó: Vaskakas Bábszínház)

Markó Róbert (fotó: Vaskakas Bábszínház)

Markó Róbert jegyszedőként és ruhatárosként kezdett a Katonában, diákkorában. Számára az a munka hozta a találkozást a színházzal. “Az első években folyton azt éreztem, hogy hol Ascher-féle előadást igyekszem csinálni, hol Pintér Béla-félét, de saját stílusom nincsen, s ez kétségbe ejtett. Időbe telt, míg eljutottam odáig, hogy nekem az a jó, ami nekem tetszik. A magam ízlésére számíthatok, mi másra. Miközben megnyugtatóan van az egésznek egy manuális része. Alapdolgok: mindenkit lehessen látni és hallani, aki játszik. A kevésbé fontos szereplő ne piszkolja össze a fontosabb szereplő jelenlétét, és így tovább. Minden próbaidőszaknak van olyan pontja, amikor eszembe jut Novák Eszter egy mondata – több fontos mondatot őrzök tőle a legkülönbözőbb időszakokból –, miszerint a rendező azért van, hogy energiát adjon. Nem az a rendező, aki kint ül a nézőtéren és okosakat mond – az a dramaturg –, hanem aki kint ül és energiát ad a színészeknek. Egyébként nem vagyok kifasírozós típus, aki mindenáron ki akarja passzírozni a színészből, amit elképzelt. Nem fogok megkínozni senkit, én is jól érezni szeretem magamat a munkában” – hangsúlyozta Markó Róbert.

A teljes interjú ide kattintva olvasható.