Krisztik Csaba nyerte idén a Kaszás Attila-díjat!

2017 szeptember 08. péntek, 22:00

Gazsó György, Szikszai Rémusz és Krisztik Csaba voltak a Kaszás Attila-díj idei jelöltjei.

“Egy testtartással szinte bármit el lehet mondani.” (Krisztik Csaba)

A díjra idén 38 nevezés érkezett. A jelöltek a második szakaszban maguk közül titkos szavazással választották ki a továbbjutó három színészt, Krisztik Csaba mellett Gazsó Györgyöt és Szikszai Rémuszt. A jelöltekre augusztus 20-ig az interneten lehetett szavazni. Az elismerést korábban Szarvas József, Nemes Levente, Mátray László, Mucsi Zoltán, Bányai Kelemen Barna, Borovics Tamás, Nagy Alfréd, Mészáros Tibor és Schneider Zoltán vehette át.

Az 500 ezer forinttal járó díj, amelyet tizedik alkalommal adtak át, a magyar nyelven játszó színművészek szakmai és emberi elismerésén túl Kaszás Attila színművész szellemi hagyatékának ápolását szolgálja, hisz a fiatalon elhunyt színész mindig komoly szerepet vállalt azon társulatok közösséggé formálásában, ahol dolgozott. A díj odaítélésének egyik fő kritériumaként a kiemelkedő mesterségbeli tudás és művészeti teljesítmény mellett az adott társulatban vállalt jelentős közösségépítő szerepet jelölték meg az alapítók.

Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere a jelölteket meghirdető június 15-ei sajtótájékoztatón felidézte: a Kaszás Attila-díjat 2008-ban a Mozaik Művészegyesülettel közösen a magyar kultúra napja alkalmából alapították azzal a céllal, hogy olyan díjat hozzanak létre, amelyről a pályatársak, a színészek dönthetnek és nem a politikusok. Emlékeztetett arra, hogy 2012-ben megváltoztatták a szavazási eljárást, és azóta az utolsó fordulóban a három jelölt közül a közönség választhatja ki, hogy ki kapja az elismerést.

“A próbafolyamat szüli a munkamódszert is, és akkor derül ki az is, hogy mekkora önállóság szükségeltetik a szerep megformálásánál. Ez olyan, mintha hosszú időt töltenél együtt valami idegennel, akiben keresed a közöst, kutatod a részleteit, amelyekből nap mint nap újabb dolgokat értesz meg”. (Krisztik Csaba)

A díjra a magyar nyelven játszó, állandó társulattal rendelkező színházak saját társulatuk egy-egy tagját javasolhatták. Az idén 38 nevezés érkezett. A nomináltak a második szakaszban önmaguk közül titkos szavazással választották ki a továbbjutó három színészt.

A díjat 2008-ban, a magyar kultúra napja alkalmából alapították, amellyel a kezdeményezők a magyar ajkú színművészek méltó szakmai és emberi elismerésén túl Kaszás Attila szellemi hagyatékának ápolását tűzték ki célul.

A Kaszás Attila-díjat a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság gondozza a Kultúráért Felelős Államtitkárság és a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával.

“Amikor egy színész a színpadon van, akkor minden egyes sejtjének azt kell szolgálnia, amit közölni akar, hogy a mondanivalója száz százalékosan elérjen a nézőhöz. Ebben pedig nem elég csak a próza és az érzéseink kifejezési formáját megteremteni, a test különböző részeinek is tudatosan az adott helyzetet kell szolgálniuk”. (Krisztik Csaba)

Krisztik Csaba a Színház- és Filmművészeti Egyetemen végzett 2006-ban, Lukáts Andor és Jordán Tamás osztályában. Két évet töltött a debreceni színháznál, majd a Forte Társulathoz szerződött, amelynek azóta is tagja. “A kérlelhetetlen, ellentmondást nem tűrő szakmaiság és lendület, amivel Csaba belekezd egy munkába nagyon megfogott, bár tudtam, hogy nagyon sokat kell még tanulnom ahhoz, hogy ennek a különös formai követelménynek az apró rezdüléseit is megtapasztaljam és bátran használjam” – fejtette ki korábban.

2013-ban a Forte alapítójával, Horváth Csabával és a társulat több tagjával együtt Székesfehérvárra szerződött.

Előzőleg egy évet Angliában töltött, mert „nem akarta azt érezni, hogy penészesedni kezd a művészethez való hozzáállása”.

Az első években, amikor csatlakoztam a Forte Társulathoz, mind lelki, mind fizikai megpróbáltatások értek, melyek megviseltek. Emellett az a típusú színházi környezet, amely akkoriban is jellemezte Magyarországot, igen alacsony szinten kezelte a független társulatokat – pénzügyi téren is. Azt éreztem, hogy megfeszülök, és ennek ellenére hárman nézik az előadást. Ezt nehezen tudtam feldolgozni és pontosan ezért éreztem úgy: ki kell szakadnom ebből, hogy ne tűnjön el ideje korán az a frissesség, amely az elejétől kezdve megvolt bennem. Arra vágytam, hogy új impulzusok érjenek. Bár kint nagyon sok negatív élmény ért, pont ez kellett ahhoz, hogy ismét megbecsüljem a munkámat és a szakmámat” – vallotta egy interjúban.