Színiiskolát indít Jordán Tamás és Lukáts Andor – Újra együtt tanítanak!

2017 szeptember 09. szombat, 15:12

18 és 25 év közötti fiatalok jelentkezését várják!

Jordán Tamás Kossuth-díjas színész, rendező, a szombathelyi színház direktora és Lukáts Andor Kossuth-díjas színész, rendező, a Sanyi és Aranka Színház igazgatója az ATV Start Plusz vendégei voltak és nagy bejelentést tettek a műsorban.

“Andorral 10 évig sülve-főve együtt voltunk Kaposváron, aztán 5 évig a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemen vittünk közösen egy osztályt, mint osztályfőnökök. Andor most már nálam is rendez, ő is rendezett engem a Kamrában, a Katonában, szóval rengeteg dolog köt minket össze. Mindebből megállapíthattuk, hogy a színházról való nézeteink, a filozófiánk, a játékról alkotott elképzeléseink nagyon hasonlóak, és úgy döntöttünk, hogy miután Andornak van egy színháza, a Sanyi és Aranka Színház, ahol szabad a terep, meghirdetünk egy színiiskolát” – kezdte szavait Jordán Tamás.

Lukáts Andor arról számolt be, hivatalosan 18-tól 25 éves korig várják a fiatalok jelentkezését. “Valószínűleg azokat várjuk, akik kipotyogtak az egyetemi felvételiről. Ott gyakran tévedtünk, tévednek a felvételiztetők vagy nem vehetnek fel annyi tehetséget, ahánnyal találkoznak. Van például egy Ötvös András nevű színész, akit annak idején nagyon szerettünk volna felvenni az osztályunkba, de csak 22 diáknak volt hely, ő már nem fért be hozzánk, pedig azóta is nagyszerű színész. Remélhetőleg eljönnek most hozzánk azok, akik így potyognak ki, mint Ötvös Andris” – nyilatkozta Lukáts Andor.

Jordán Tamás arról is beszélt, mi az, amit az oktatás során nyújtani tudnak a leendő diákoknak. “Nem arról van szó, hogy azok, akik három évig hozzánk járnak kész színészekként lépnek majd ki az életbe. Sokkal inkább arról van szó, hogy mi át tudjuk adni azt a szemléletet, amit főleg Kaposváron sajátítottunk el, aminek a lényege az, hogy a színházat alapvetően másként kell látni, mint ahogy sok kezdő színész látja. Kaposváron olyan elemző munka folyt, hogy mire a színpadra léptünk, már pontosan tudtuk, mi a szituáció, milyen belső tartalmat képviselünk az adott szerepben, és hogy az miként nyilvánuljon meg. Én igazából későn értettem meg azt, amit szinte nem is lehet felfogni, hogy József Attila Thomas Mann üdvözlése c. művében mit jelent az, hogy az igazat mondd, ne csak a valódit” – fejtette ki Jordán Tamás.

Lukáts Andor felidézte, hogy közös osztályuk tanítása során elsőként a színészet alapjait próbálták indirekt módon átadni a növendékeknek, akik nem mondhattak verset, monológot, viszont számos, a koncentrációt erősítő feladatot teljesítettek. Később, amikor már sor került például egy Hamlet-monológra, azt vizsgálták, hogy tud ellenállni a színész olyan külső hatásoknak, amik gátolják őt abban, hogy elmondja a szöveget.

Jordán Tamás pedig hozzátette, a felvételi egy beszélgetéssel fog kezdődni, melynek során arra szeretnének választ kapni, milyen személyiség a jelentkező.

Az első szemeszter 2017. október elején kezdődik és 2018. január közepén ér véget. Egy szemeszter (100 óra) tandíja 250.000 Ft. Lehetőség van a havonkénti részletfizetésre is.
Az oktatás és a felvételi beszélgetés helyszíne a Sanyi és Aranka Színház. (Budapest, IX. Mátyás u. 9.)
Jelentkezési határidő 2017. szeptember 26.
További információ és jelentkezés a sanyiesaranka@gmail.hu címen.

Szöveg: Színház.org

 
 

Kapcsolódó anyagok