Kováts Adél: “Olyan színházat szeretnék, ahol markáns, erős műveket játszunk”

2017 szeptember 11. hétfő, 7:20

A Futótűzben nyújtott alakításáért a legjobb női főszereplő díjára jelölték a színikritikusok. A Radnóti Színház igazgatóját a Revizor Online kérdezte.
A Revizor cikkéből:

“Több, mint 50 évet élek meg a nyílt színen. Tudunk olyan előadásról, amelyben 3 színésznő életkor szerint bontva játszotta Nawalt, de Alföldi Robinak az volt az elképzelése, hogy ez egy színésznő legyen. Az idő múlásával nem foglalkoztunk. Robi nyomatékosan kérte, hogy semmiféle ‘eszköztárat’ ne mozgósítsak az öregedés megmutatására. Szituációk vannak és én egyszerűen csak vagyok azokban” – mesélte Kováts Adél a Futótűzről.

Kováts Adél és Rusznák András / Radnóti Színház: Futótűz / Fotó: Dömölky Dániel

Kováts Adél és Rusznák András / Radnóti Színház: Futótűz / Fotó: Dömölky Dániel

A kérdésre, evidens volt-e, hogy a darabot Alföldi Róbert rendezi, a direktor így felelt: “Nem volt evidens. Ez érdekes történet, ami mutatja, hogyan alakul ki egy évad. Olyan színházat szeretnék, ahol az irodalmi igényességen túl markáns, erős műveket játszunk. Ezért ez a darab már a fejemben volt. Februárban vettem át a Radnótit, az utolsó bemutatóra az elődöm, Bálint András Szikszai Rémuszt kérte föl. Eredetileg valami könnyedebb vígjátékot szerettünk volna, de én fontosabbnak tartottam, hogy irányt mutassunk, jelezvén, hogy itt váltás van. Odaadtam Rémusznak a Futótüzet, ő azonban azt mondta, több időre lenne szüksége a fölkészüléshez. Így lett A párnaember, ami ugyancsak markáns választás volt. Robival több darabról is beszélgettünk, végül átküldtem neki ezt is, épp Koreában rendezett. Rögtön válaszolt, hogy ezt akarja.”

Kováts Adél elárulta, vezetéstechnikai dolgokban van, akitől tanácsot kérhet, hiszen a vezetés olyan szakma, ami abszolút tanulható. “Az én helyzetem egyébként is speciális, színész vagyok és igazgató, ugyanakkor nem vagyok rendező, ami egy segítően áthidaló státusz lehetne. Jó színházat akarok vezetni, és a legjobb rendezőket szeretném hívni. Úgy gondolom, hogy az az egészséges, ha mindenki azt csinálja, amihez a legjobban ért. Szóval nem gondolom, hogy rendeznem kellene” – hangsúlyozta a direktor.

A teljes interjú itt olvasható.

 
 

Kapcsolódó anyagok