“Látszólag nagyon erkölcsösek vagyunk” – Benkő Nóra válaszolt

2017 szeptember 11. hétfő, 9:04

A Pesti Magyar Színház művésze A Karmester szeretője kapcsán beszélt a nő-férfi kapcsolatokról a N.E.M. magazinnak.
A N.E.M. magazin cikkéből:

“A klasszikus szeretők nem áldoztak fel mindent, ennek a darabnak a hősnője viszont igen. Régen a külső, titkos viszonyok ellenére is megmaradtak a látszat házasságok, a családok. Nyilván azért is, mert elsősorban gazdasági kapcsolatok voltak, és sokszor bizony érzelmileg eléggé hidegek. De mivel a nő nem tudta eltartani magát egyedül, ezért együtt maradtak egy rossz kapcsolatban is. A megcsalás, a válás bűnnek számított, de ettől még az emberek mindig is keresték a boldogságot. Ez a lány, Katerina a darabban tragikusabb történetű, mert mindent feléget maga körül. Szakít a korábbi párkapcsolatával, sőt, megöli addigi párját, majd elvonul egy lakásba, ahol annak él, hogy várja a szeretőjét. Nagyon erős függőségi viszonyba zuhan. Végül azonban kiderül, semmilyen áldozat nem elég ahhoz, hogy a férfi egyenrangú partnerként kezelje őt” – mesélt Benkő Nóra A karmester szeretője című monodrámáról, amelyet márciusban mutattak be a Pesti Magyar Színházban.

Benkő Nóra / Pesti Magyar Színház: A karmester szeretője / Fotó: Kozma Jénos

Benkő Nóra / Pesti Magyar Színház: A karmester szeretője / Fotó: Kozma Jénos

A színésznő szerint a szexualitás nagyon nagy csapda: a férfi bókol, az együtt töltött időben kedves, odaadó, és ezt a nő elhiszi. Ez az odaadás csak a szexualitás terében igaz: a férfi élete ezen kívül sokkal teljesebb, van felesége, gyerekei. A titkos, szenvedélyes pillanatokból merít a művészi alkotásban, de van másik élete. A lánynak viszont ez a szerelem minden.

Arra a kérdésre, hogy jó érzés-e szókimondónak lenni a színpadon, provokálni, káromkodni, a színésznő így felelt: “Azért ebben nagyon viccesek vagyunk ám! Ha nézünk avantgárd alkotásokat, száz évvel ezelőtt sokkal merészebbek voltak, az ókorról meg nem is beszélve. Ma meg egy ilyen konzervatív, vagy inkább álszent világot élünk: látszólag nagyon erkölcsösek vagyunk, valójában meg tisztességtelen vágyaink vannak és csalunk, ahol tudunk, mert nem merjük kimondani, amit gondolunk. Ezért izgalmas ez a darab nekem, kimondhatom a legbelsőbb gondolatokat, nem csak munkáról, költészetről, szépségről, hanem evésről, ivásról, szexualitásról. Ez is alapszükségletünk, az életünk része, de vagy pornográf módon mondjuk ki, vagy nem mondjuk ki sehogy. Még a szavaink is vagy orvosi szakszavak, vagy obcén kifejezések. Nincs nyelvezet, normális közbeszéd, egy anya sem tudja elmondani a saját lányának normálisan, hogy neki mikor lesz jó a szex. Ez vagy túl egészségtanos lesz, vagy nevetgélünk rajta.”

A teljes interjú itt olvasható.