Háy Jánosé az évad legjobb drámája

2017 szeptember 12. kedd, 11:38

A Színházi Dramaturgok Céhe 1998 óta nyújtja át az Évad Legjobb Drámája díját. 2017-ben, a tagság szavazatai alapján A halottember kapja az elismerést.

Háy János

Háy János

A díjat a Magyar Dráma Napján, szeptember 21-én, a Színikritikusok Díja átadójának keretében, a Budapest Bábszínházban adja át Szokolai Brigitta, a Dramaturg Céh elnökségének tagja. A művet Bérczes László rendező, dramaturg méltatja, aki a dráma ősbemutatóját a Szkéné Színházban színre állította.

“(…) A dráma inkább mint szöveg érdekelt: hogy lehet kizárólag dialógusokban megfogni a világot. A prózában, ha a szereplők kicsit ügyetlenek, a narrációval lehet korrigálni, de ha a drámában a dialógus nem hozza a figurát, akkor hiába kapálózol, hogy majd a szerzői utasítás rendbe rakja” – mondta a Magyar Narancs korábbi interjújában Háy János, aki úgy fogalmazott, optimista írónak tartja magát.

“Nem bukástörténeteket, hanem sorsokat írok meg. Az emberi lét lényegében bukástörténet. Kit negyvenévesen, kit később, de mindanynyiónkat felzabál az idő. Én azt tartom pesszimizmusnak, ha ezzel nem szembesülünk. Sőt megkockáztatom, ha erről nem veszünk tudomást, akkor nem tudunk rezonálni se örömre, se fájdalomra. Akkor mi leszünk az üresek, s a világnak tényleg ez a vége, nem a bumm, ahogy Eliot írja. A léten való gondolkodásra invitálni mindig optimista folyamat. Azokat a művészi produktumokat és emberi gesztusokat tartom pesszimistának, amelyek arra hívnak, hogy legyél laza, ne feccölj semmibe túl nagy energiát, se emberi kapcsolatokba, se önmagad és a világ átélésébe, csak lötyögj a felszínen” – fogalmazott Háy János. (Legfrissebb interjúját a 24.hu-n olvashatják. Szeretettel ajánljuk olvasóink figyelmébe.)

A Színikritikusok Díja átadóján adják át a Bálint Lajos-vándorgyűrűt is, amelyet szintén a Dramaturg Céh tagsága ítél oda minden második évben egy-egy kollégájának. Idén Török Tamara, a Katona József Színház dramaturgja veheti át a gyűrűt Lengyel Annától, az előző díjazottól és Radnai Annamáriától, a Céh elnökétől.

A gálaest közreműködője a Momentán Társulat, rendezője Göttinger Pál. Jegyek a Budapest Bábszínház pénztárában és a jegy-hu-n kaphatóak.