Udvaros Dorottya: “Jó lenne most elkezdenünk az érzékenységünket hangsúlyozni”

2017 szeptember 16. szombat, 7:26

A Terápia 3. évadában egy olyan színésznőt alakít, aki azért jár pszichológushoz, mert elfelejti a szöveget a színpadon.
A teljes interjú itt olvasható.

Emellett attól fél, hogy elfelejtik, hogy el kell mennie egy tévéműsorba bohóckodni. A kérdésre, ezek valós félelmei-e egy színésznek, Udvaros Dorottya úgy válaszolt: “Lehet, de nem feltétlenül. De nagyon fontos, ami később kiderül a történetből, hogy itt nem csak annyi a helyzet, hogy szövegtévesztések, elégedetlenségek vannak önmagával vagy a pályájával. A karakterem egy sikeres színésznő volt – sőt, még most is az –, nagy szerepeket játszott, népszerű, az emberek szeretik. A férjétől ugyan elvált, de kamasz lányuk miatt is kapcsolatban vannak, így látszólag minden rendben van az életében. Aztán a beszélgetések során derül ki, hogy ennek a nőnek tulajdonképpen a legnagyobb problémája a testvérével való viszonya, illetve az abból gyökerező konfliktusok (…) Számomra ebben a karakterben az volt az izgalmas, hogy ez a nő képtelen volt meglátni azt, hogy mik is az ő valós problémái, holott színészként én is egy kicsit „pszichológus” vagyok, amikor megpróbálok egy figurát így-úgy-amúgy megfejteni, vagy figyelek embereket magam körül, hogy hogyan reagálnak dolgokra” – nyilatkozta Udvaros Dorottya.

Udvaros Dorottya

“Egy jó próbafolyamat, ha az ember egy jó darabot próbál jó partnerekkel, jó rendezővel, akkor az felér egy önismereti kurzussal, egyfajta önterápiával. Például tavaly foglalkoztunk Ingmar Bergman Őszi szonáta című művével, amiből filmet is rendezett. Bergmanról tudjuk jól, hogy ő a lélek nagy ismerője, minden filmje nagyon sokrétűen foglalkozik az emberi lélekkel. Ott is egy anya-lánya kapcsolat áll a fókuszban, illetve megjelenik a szeretet mellett a gyűlölet, a másikkal szembeni vádak. Nagyon jó partnerekkel dolgoztunk együtt, Radnai Csillával, Fodor Annamáriával, és nagyon izgalmas, hogy az egész próbafolyamat olyan volt, mintha terápiás kezelésre jártunk volna. Tehát ha jó munkában vesz részt az ember, és tud elmélyülten dolgozni, akkor az egy kicsit olyan nekem is, mint hogyha részt vennék egy terápián” – fejtette ki a színésznő, aki hozzátette, bár szükség van a pihensére, azt veszi észre a kollégákon és magán is, hogy bármennyire fáradtnak érzik magukat, “a készenlét mindenre, a léleknek az állandó vibrációja – ami a színészi munkához nagyon kell – akkor a legjobb, amikor folyamatosan dolgozunk”.

A karakterének van egy mondata, amelyben úgy írja le magát, mint egy „tipp-topp, mindent megoldó nő, aki sosem gyenge”. Arról, ez mennyire jellemző rá, Udvaros Dorottya elmondta: “Szerintem ez kortünet mostanában, hogy mi, nők azt gondoljuk, hogy a gyengeségünket el kell titkolni – szerintem ez egy zsákutca. Inkább azt gondolom, hogy jó lenne most elkezdenünk az érzékenységünket, a sérülékenységünket hangsúlyozni”.

A teljes interjú itt olvasható.