Schilling Árpád: “Én is egy vagyok a civilek közül”

2017 szeptember 17. vasárnap, 10:35

Nemzetbiztonsági kockázatként nevezte meg a rendezőt egy kormánypárti képviselő. Schilling Árpádot a Magyar Narancs kérdezte.

 

A Magyar Narancs cikkéből:

“Nyilván az ember csak ironikusan mondhatja azt, hogy büszke arra, ha egy országban nemzetbiztonsági kockázatnak nevezik, bár valahol ez azt mutatja, hogy akkor eléggé látható a tevékenysége, vagy elég sokszor tudott borsot törni a kormánypárt orra alá. Alapvetően mégis azt tartom a legfontosabbnak, hogy engem mint magánszemélyt vádolt meg a kormánypárt hivatalos képviselője azzal, hogy nemzetellenes tevékenységet folytatok. Oroszországban is így kezdik, aztán valahonnan találnak bizonyítékokat is. Rettenetes, hogy itt tartunk, miközben a lerohadó kórházakra, és a funkcionális analfabetizmusra nem marad figyelem” – hangsúlyozta Schilling Árpád.

Schilling Árpád a Lúzer, a remény színháza című előadásban (fotó: Trafó)

Schilling Árpád a Lúzer, a remény színháza című előadásban (fotó: Trafó)

A rendező úgy fogalmazott, azt is látni kell, hogy rendkívül immunhiányos a társadalom. “Az utóbbi időben ezek az arcok voltak azok (Schilling mellett Gulyás Márton, a Krétakör korábbi ügyvezetője és Vágó Gábor volt parlamenti képviselő lett nemzetbiztonsági kockázatként megnevezve – a szerk.), akik leginkább részt vettek komolyabb demonstrációk szervezésében, akik elmondták a véleményüket. Mások is vannak természetesen, de mi hárman mindenképp ott vagyunk azon néhány személy között, akik évek óta aktívak, és nem tagjai ellenzéki pártnak, nem politikusként csinálják ezt, hanem aktivistaként. És nyilvánvaló, hogy az aktivistáktól azért tarthatnak jobban, mert kevésbé megfoghatók, mivel magánszemélyek” – mutatott rá Schilling Árpád, aki arra a kérdésre, hogy mennyire tudatos a közéleti szerepvállalása, így felelt: “Oda jutottunk, hogy civil szervezeteknek, aktivistáknak kell tematizálniuk szinte minden lényeges ügyet: oktatás, egészségügy, emberjogi kérdések, deviza-, és Quaestor-károsultak, Emmi, MMA, ügyészség, stb. Én is egy vagyok a civilek közül, de közben azt tapasztalom, hogy nagyon kevesen merik felvállalni ezeket az ügyeket. A magyar celebek túlnyomó többségének közéleti tevékenysége kimerül abban, hogy látványos UNICEF-reklámhoz adják az arcukat, mert az esztétikus, menő, könnyen fogyasztható, de semmilyen konkrét, és főleg nem magyar, közéleti, átpolitizált kérdésben nem hajlandóak megszólalni.” A teljes interjú ide kattintva olvasható.

Schilling Árpád, Gulyás Márton és Vágó Gábor mellett szimpátiatüntetést is tartanak, erről Horgas Péter díszlet- és jelmeztervező számolt be a Hír Tv műsorában.