“Az esélytelenek nyugalmával indultam neki” – Szalay Bence A Viszkisről

2017 szeptember 20. szerda, 7:38

Novemberben kerül a mozikba Antal Nimród új filmje, A Viszkis. A legendás magyar bankrablót Szalay Bence alakítja. A színészt a Marie Claire kérdezte.

 

A Marie Claire magazin cikkéből:

Szalay Bence elmondta, hogy a Színművészetin A Karamazov testvérekben osztályfőnöke, Zsótér Sándor az apa szerepét osztotta rá. “Ez a jó ötvenes, dosztojevszkiji férfia lehető legtávolabb áll attól a bonviváni szerepkörtől, ami, úgy tűnik, alkatilag jól áll nekem. Ezért is örültem annyira A Viszkisnek, mert ha valaki, ez a figura minden, csak nem egy könnyed, komikus alak. Egy drámai, vesztes figura, távolról sem egy hollywoodi, menő bankrabló. Ha választhatok, én inkább ebbe a drámai irányba mennék, a bonviván szerepek elég unalmasak. Nekem legalábbis” – tette hozzá.

Szalay Bence (fotó: Szabó Adrienn)

Szalay Bence (fotó: Szabó Adrienn)

A 24 éves színésznek A Viszkis volt az első, igazi filmes castingja. “Zsombolyai Linda casting director szólt, hogy Antal Nimród találkozni akar velem, de nem mondta meg, miért. Valahogy sikerült egy órára elkéredzkednem az egyetemről. Amikor a szakadt, egyetemi cuccaimban beléptem a Dérynébe, hát, eléggé kiríttam az elegáns környezetből, furcsán méregettek az ajtóban. A bemutatkozás után Nimród arra kért, hogy meséljek magamról. Furcsa helyzet, mit lehet ilyenkor mondani? Eléggé magam alatt voltam akkoriban, nyakig ültem a saját szerelmi drámámban, erről kezdtem el neki mesélni. Ő csak hallgatta, én csak meséltem, teljesen belefeledkeztem a saját szerelmi sztorimba. Egy idő után félbeszakított, hogy jó-jó, ezt majd később megbeszéljük, de most térjünk rá a lényegre: rendez egy filmet a Viszkis rablóról, ehhez keres főszereplőt, elmennék-e a castingra. Zsótér tanár úr elengedett. Négy jelenettel kellett készülnöm; kettővel a Viszkis szerelmével és kettővel a rendőrségi kihallgatóval. Az esélytelenek nyugalmával indultam neki, de végül nagyon jól sikerült. Az egész forgatás alatt tulajdonképpen abból a majdnem két évig tartó, borzalmas szerelmi vívódásból is építkeztem, amelyről Nimródnak már ott, az étteremben mesélni kezdtem” – számolt be Szalay Bence.

A színész elmondta, fél éve volt felkészülni fizikailag és mentálisan a filmre. Hokiedzésre járt, kondiznia kellett, és meg kellett volna szereznie a jogsit is, mindezt úgy, hogy közben egyetemre járt, ami gyakorlatilag napi 24 órás elfoglaltság. “Hajnali kettőkor estem haza, akkor jött a KRESZ-tanulás. És másnap ugyanez elölről. Kelés ötkor, és így tovább. És mindeközben csirke+rizs+fehérjeporok. Ez volt az étrendem. Ahelyett, hogy felszedtem volna jó néhány kilót, ahogy azt vállaltam, rendesen lesoványodtam, Nimród ijedten látta, hogy a főszereplője egy izmos, de csenevész ürge. Végül bele kellett húznom az evésbe rendesen, 2 hét alatt 72 kilóról mentem fel 90-re” – árulta el Szalay Bence.

A teljes interjú a Marie Claire magazinban olvasható.