„Ez több, mint a Bárka elvesztésének története“ – Vidovszky György válaszolt

2017 szeptember 20. szerda, 9:08

A Bárka Színház emlékét a Majdnem 20 című előadás élteti tovább, amely szeptember 10-től az Átrium repertoárjára került. Vidovszky György rendezőt a Szabad Magyar Szó kérdezte.
A Szabad Magyar Szó cikkéből:

Arra a kérdésre, hogy miért szeret fiatalokkal dolgozni, a rendező így felelt: “Önző módon rengeteget tanulok tőlük. Nem mintha idősektől nem lehetne, de engem az az energia, amit fiatalok társaságában kapok, éltet, felvillanyoz. A fiatalokkal való munka nem tudatos döntés volt az életemben, egyszerűen ilyen helyzetek adódtak, és én újra és újra ezt tapasztaltam; ebben érzem a legjobban magam, és talán ebben tudok én is a legtöbbet adni magamból. Tanárként is, rendezőként is.”

Vidovszky György (fotó: szabadmagyarszo.com)

Vidovszky György (fotó: szabadmagyarszo.com)

Tasnádi Istvánnal évek óta együtt dolgoznak. Vidovszky György elmondta, még a Bárka húsz évvel ezelőtti alapítása körül ismerkedtek meg, de akkor még nem munkatársként. “Ő már neves drámaíró volt, én meg egy lelkes drámatanár. Aztán 2010-ben a Kolibri Színház felkért egy olyan ifjúsági előadás megrendezésére, ami valós életanyagból táplálkozik. Ekkor vettem a bátorságot, hogy megkeressem Tasnádit, aki a Krétakör széthullása miatt éppen szabad volt, és akiről tudtam, hogy szeret és tud akár egy újsághírből is igazi darabot írni. Nagyon hamar egymásra hangolódtunk. Az első közös munkánk a Cyber Cyrano volt, ami azóta folyamatosan megy a Kolibri műsorán, közben több nyelvre lefordítottak, Németországban rendszeresen játsszák” – tette hozzá a rendező.

A Majdnem 20 próbafolyamatáról elmondta, mindnyájuk számára euforikus élmény volt, ahogy nyolc nap alatt, minden görcsösség nélkül – persze kemény munkával – létrehoztak egy darabot és egy előadást. “Erre szokták mondani misztikusan, hogy ‘megszületett a mű a kezünk között’, kikívánkozott belőlünk. Csak miután elkészült, akkor tudtuk elkezdeni értelmezni (jórészt a közönségből érkező visszajelzések mentén), hogy miről is csináltunk előadást. Ugyanis ez több, mint a Bárka elvesztésének története, az csak a szomorú apropója a darabnak, ebben valahogy ott van mindnyájunk megalkuvása, ahogy hagyjuk, hogy számunkra fontos dolgok elvesszenek. Ahogy észrevétlenül beállunk a sorba” – hangsúlyozta Vidovszky György.

A teljes interjú ide kattintva olvasható.