Ónodi Eszter: „Nincs arra recept, hogy miért kellünk éppen”

2017 szeptember 24. vasárnap, 7:38

A POSZT után a Színikritikusok díját is elnyerte a Nóra címszerepéért. A Katona művészét a Taximagazin kérdezte.

 

A taximagazin.hu cikkéből:

“A mi pályánkon nincs arra recept, hogy miért kellünk éppen. Én is érzem, hogy most van egy jófajta hullám, amit meg kell lovagolnom. A forgatások mennyisége idővel csökkenni fog, mert kevesebb idősödő női szerep lesz. A színház tekintetében a szerencse számlájára írom, hogy Székely Krisztát idén szerződtették a Katonába, és most jutott eszébe, hogy megrendezze velem a Nórát. Nyilván belső érési folyamat is közrejátszik abban, hogy milyen szerepek találnak meg. Valószínűleg kiemelt csúcspontja lesz az életemnek ez a mostani időszak. Az már a jövő zenéje, hogy meddig tart. Lehet, hogy egy törvényszerű lejtmenet jön majd. Ki tudja?” – fogalmazott Ónodi Eszter.

Ónodi Eszter / Színikritikusok Díja gála 2017 / Fotó: Tóth Berta, Színház.org

Ónodi Eszter / Színikritikusok Díja gála 2017 / Fotó: Tóth Berta, Színház.org

Az előadásról elmondta, sokkal kevésbé a nők társadalmi helyzete kap hangsúlyt – mint Ibsen korában -, hanem a magánéleti szál. “Manapság a politika, a közélet próbálja meghatározni az életünket; a magánélet nem annyira kellemes vagy népszerű beszédtéma. A nézők mégis nagyon hálásak azért, ha egy klasszikus színházi folyamatot látnak, ahol két óra leforgása alatt a szemük láttára megy végbe egy komoly családi dráma. Örök színházi erény, hogy az emberek szívesen ‘kukkolnak’ ilyen helyzetekben, és tudat alatt összevetést tesznek a saját párkapcsolatukkal, családi életükkel” – véli Ónodi Eszter.

A színésznő elárulta, nyilván a privát életét is beleviszi a szerepbe, de nem feltétlenül a párkapcsolatából. “Színészileg az a feladatom, hogy teljesen függetlenül az aznapi életem történéseitől esténként a tönkremenést prezentáljam. Ha nem vagyok eléggé jelen, akkor a nézők nem kapnak százszázalékos élményt. És ezt nem engedhetem meg magamnak, főleg annak a tudatában, hogy szerencsére óriási érdeklődés övezi az előadást, mindig telt házzal megy” – tette hozzá.

A teljes interjú itt olvasható.