Új európai kulturális együttműködés: Debrecen az alapítók között

2017 szeptember 24. vasárnap, 14:32

Az Európa Kulturális Fővárosa címet elnyert városokat és a címre pályázó településeket tömöríti az a nemzetközi együttműködési kezdeményezés, amelynek első alkalommal Kolozsvár adott otthont pénteken és szombaton.

Porkoláb Gyöngyi, az EKF Debrecen 2023 Nonprofit Közhasznú Kft. operatív igazgatójának tájékoztatása szerint a Pályázó Városok Hálózata címmel szervezett konferencián többek között olyan városok vettek részt alapítóként, mint Kolozsvár, Temesvár, Bukarest, Kassa, Leeds és a magyarországi pályázó városok közül egyedüliként Debrecen.

Hasonló együttműködés nem létezik még az Európa Kulturális Fővárosa programban. A kezdeményezés újszerűsége, hogy nyertes és vesztes városok, illetve még pályázati időszakban lévők cserélhetnek véleményt, tapasztalatot, információt egymással.

“Debrecen örömmel csatlakozott a kolozsvári kezdeményezéshez, hiszen a kulturális főváros pályázat fő célkitűzései partnerségen alapulnak, ehhez kiváló lehetőségnek mutatkozik a most megalakult nemzetközi szövetség” – jelezte Porkoláb Gyöngyi hozzátéve: a debreceni résztvevők konstruktív megbeszéléseket folytattak, hasznos információkat szereztek a jövőbeni munkához.

Forrás: MTI, Színház.org