Mácsai Pál: “Az ízlés és a művészi alkat dönt”

2017 szeptember 28. csütörtök, 8:00

Mácsai Pál az Örkény István Színház igazgatójaként legalább olyan pszichológiai munkát végez, mint az HBO Terápia című sorozatának Dargay Andrásaként, bár színészként, rendezőként jóval fegyelmezetlenebb, mint szerepében.

A 24.hu interjújából:

A kérdésre, mennyiben más a Terápia 3. évada, mint a korábbiak, Mácsai Pál úgy felelt: “A harmadik évadban Dargay Andrásnak betegségtudata van, ami elég játszanivalót ad ahhoz, hogy ne hasonlítson a korábbi évadokra. Ez már az utolsó évad, így a történet sem marad nyitva a végén, hanem lezárul”.

Mácsai Pál

Mácsai Pál

Színházat igazgatni intenzív pszichológiai munka. Arról, hogy a mindennapi emberi kapcsolatain kívül volt-e, ahonnan inspirálódott Dargay András szerepéhez, elmondta: “A pszichológiai munka, az arra való képzettség és tehetség abban áll, hogy miként kommunikálsz, és mit kérdezel attól, aki szemben ül veled. Ezt tartalmazza a forgatókönyv, én nem tudnék levezetni egy terápiát. Alkatilag passzolok a szerephez, el tudom magam képzelni pszichológusként, de azért ez természetesen egy szerep. Abban pedig igaza van, hogy én tényleg a színházban töltöm az életemet, ez a munka pedig elég szoros kapcsolatban van a pszichológiával: miért ezt mondja a szereplő, amit mond, miért úgy mondja, ahogy, arra gondol-e, amikor mondja, és ha nem arra gondol, mire is? Ki ő, honnan jön, hova megy, mi a sorsa? Ez a fajta elemzés természetes a színházban, akár színész az ember, akár rendező. A pszichológia amúgy mindig is érdekelt, s ha nem is fő-, de mellékszakként hallgattam pszichológiát két évig. A lélektan tudományos közelítése 20. századi kultúránk egyik legnagyobb felismerése, Freud és köre óta máig. Olyasféle alapvető felfedezés, mint hogy a Föld nem lapos. E nélkül a huszadik századi művészetet nem is lehet érteni” – fejtette ki Mácsai Pál.

Az Örkény Színház direktorát arról is kérdezték, mennyire érzi fontosnak, hogy közéleti kérdésekkel foglalkozzanak a teátrumban. “Pont annyira, amennyire a saját alkatunkkal összefér. (…) Van bennem egy erős közéleti érdeklődés, és mindannyiunkban van, akik itt dolgozunk. Tehát a repertoárunk is reflexív. Nem kizárólag a közélettel foglalkozunk, természetesen, nem csinálunk politikai üzenőfalat a színházból, ha az adott színdaraboknak nincs ilyen felülete. Ha van, akkor pedig megkeressük annak a legaktuálisabb felületét, és azt kibontva elmondjuk a véleményünket. Ez a tudatos fegyelem egyébként ma kifejezetten fontos, mert a közéletről való nyílt beszéd lehetősége csökken, és ilyenkor ez a közönségigény áttevődik a színházakra. Ez egy érzékeny egyensúly, ahol az ízlés és a művészi alkat dönt” – fejtette ki Mácsai Pál.

A teljes interjút itt olvashatják.

A Terápia harmadik, befejező évada november érkezik az HBO-ra és az HBO GO-ra, a korábbi évadok pedig bármikor megtekinthetőek az HBO online videótárában.