Nyílt Fórum 17/18 – Várják a jelentkezőket

2017 szeptember 28. csütörtök, 12:30

A Színházi Dramaturgok Céhe felhívással fordul minden drámaírással foglalkozó szerző, író, költő, irodalmár felé, hogy 2017. október 21-ig küldje el drámai szövegét.

A Színházi Dramaturgok Céhe egyik legfőbb tevékenysége a kortárs dráma fejlődésének elősegítése, támogatása. Ennek a tevékenységnek a legkiemelkedőbb rendezvénye a Kortárs Magyar Dráma Nyílt Fóruma nevű esemény, amelyet az alapítók 1985-ben indítottak útjára.

Az első 15 évben a Nyílt Fórum a zalaegerszegi színház segítségével és közreműködésével, az egervári várban működött, majd 2001-ben Pécsre költözött, és a POSZT ideje alatt, széles ismertségre tett szert a szakmai és és a közönség körében.

A tavalyi évben megint új fordulatot vett a Nyílt Fórum: októbertől kezdődően több állomásos szövegfejlesztő és mentoráló írói vándortáborrá alakult, ahol a beküldött 150 közül kiválasztott nyolc dráma szerzőivel folytattunk időről-időre intenzív konzultációt, Az első ilyen jellegű Nyílt Fórum sikerén felbátorodva és hozzá támogatást is nyerve, idén ismét útjára indítják a Nyílt Fórum írói vándortábort.

Felhívnak minden drámaírással foglalkozó szerzőt, írót, költőt, irodalmárt, hogy 2017. október 21-ig küldje el drámai szövegét a nyiltforum2017@gmail.com címre. Olyan műveket várnak, amelyek egészben, de legalább nagy vonalaiban (fele részében) már kidolgozottak, és a folytatásuk is kigondolt, leírt, legalább vázlatos formában.

November folyamán csak dramaturgok részvételével választják ki a beérkezettek közül azokat a szövegeket, amelyekkel a következő évben dolgozni fognak. Ezután a kiválasztott szövegek szerzőit meghívják Zalaegerszegre, egy január elejei hosszú hétvégére, amikor dramaturgok, a hozzájuk csatlakozott színházi emberekkel, rendezőkkel, színészekkel, kritikusokkal, írókkal, csoportokban konzultálnak a drámai szövegekről, értékelik azokat, javaslatokat fűznek hozzájuk, tanácsokkal látják el a szövegek íróit. A továbbiakban azt várják a szerzőktől, hogy a következő másfél-két hónapban fejlesszék szövegeiket. Lehetőség van arra is, hogy a szerzők mentort, segítő tanácsadót válasszanak maguknak.

2018 tavaszán, Debrecenben, a Deszka Kortárs Drámafesztiválhoz kötődő workshopon, már a részben, vagy egészben átdolgozott drámai művekkel találkozik a Nyílt Fórum, együtt tekintik át a drámákon esett változásokat, fejlődést. A műveket, illetve működésüket, részleteiben, felolvasás keretében is próbára teszik. Az így már két fordulóban fejlesztett drámákat 2018 júniusában, a POSZT-on, széles nyilvánosság előtt zajló, neves rendezők, színészek által létrehozott felolvasó-színházi előadásokon mutatják be. A folyamat záróakkordjaként a szövegeket megjelennek a Nyílt Fórum füzetek 2017/18-as számában.

A felhívás elsősorban azoknak szól, akik részt tudnak venni a teljes eseménysorozaton, hiszen szakmailag, a szöveg fejlesztése szempontjából célszerű a Nyílt Fórum minden állomásán jelen lenni. A beválogatott szerzők részére az egyes fordulók úti-, szállás- és étkezési költségeihez hozzájárulnak, illetve állják azt.