Nyakó Júlia: “Ha színészként hazudsz, rögtön lebuksz”

2017 szeptember 30. szombat, 10:10

Húsz éve tagja a Stúdió K Színháznak, jelenleg a Szkénében a Templom című darabot próbálja. Nyakó Júliát az Art7 művészeti portál kérdezte.

Az art7.hu cikkéből:

“Az előadás rendezője, Császi Ádám látott engem a Köszönöm, megvagyunk című filmben, amelyet Lugossy László rendezett, és amelyben Madaras József partnere lehettem. Saját bevallása szerint nagyon tetszett neki. Ezért amikor Ádám a Viharsarok című filmjét készítette elő, már voltam nála válogatáson, de akkor nem sikerült az együttműködés, mert fáradt voltam. De most nagyon örülök, hogy közösen dolgozhatunk” – mesélte Nyakó Júlia.

Nyakó Júlia (fotó: Schiller Kata/art7.hu)

Nyakó Júlia (fotó: Schiller Kata/art7.hu)

Császi Ádám eredetileg filmrendező. A kérdésre, mennyiben más így a próbafolyamat, a színésznő elmondta, különbséget nem érez, de azt igen, hogy a rendező alaposan felkészült és nagyon tudja, hogy mit akar. “Az instrukcióiból tudok építkezni, és ez az utóbbi a legfontosabb. A Szkénében is kicsi lesz a tér, ami azért jó, mert ha színészként hazudsz, rögtön lebuksz. Magyarán: kell, hogy belülről jöjjön minden” – tette hozzá.

Nyakó Júlia az interjúban elárulta, fiatalon ki nem állhatta a színházat. “Távolinak tűnt az egész, és nagyon pátoszos volt. Aztán a szülővárosomban, Debrecenben láttam a Stúdió K Színház Woyzeck című előadását, amelyet Fodor Tamás rendezett. Tizenöt évesen kezdtem filmezni, és amíg csak próbafelvételek voltak Budapesten, mindig mentem nézni őket. Később alig akartam elhinni, hogy Elek Judit ajánlására ennek a társulatnak a tagja lehettem. A Leonce és Léna volt az első közös darabunk. De azért az nagyon más volt, mint manapság, hiszen mindannyiunknak volt foglalkozása, és csak amikor az időnk engedte, akkor próbáltunk. Tamás észrevétlenül adja át a tudását, és egyáltalán nem féltékeny a tanítványára” – mesélte a Stúdió K tagja.

A teljes interjú itt olvasható.