Alföldi Róbert: “Mostanában elég sokat dolgozom majd itthon”

2017 október 03. kedd, 9:04

A félelem megeszi a lelket című Fassbinder-film színpadi változatát mutatják be október 14-én az Átriumban. Alföldi Róbert rendezőt a Pesti Műsor kérdezte.

A Pesti Műsor cikkéből:

“Azért nagyon szép ez a történet – most furát mondok -, mert valahogy a szeretetről szól. Lehet, hogy ez a fajta kapocs, ami a két ember között kialakul, túl van a lángoló szerelmen. Ez nagyon egyszerű, magától értetődő összetartozás és szeretet” – fogalmazott Alföldi Róbert, aki a A félelem megeszi a lelket főszereplőiről elmondta, tetteik azért irritálja annyira a környezetüket, mert minden olyat csinálnak, ami nem illik. “Nem illik hatvanéves, háromgyerekes, egyedülálló nőnek, akinek meghalt a férje, fiatal marokkói fiúval szerelembe esni, ezt bejelenteni, hozzámenni. Nem illik német nőnek marokkóival lenni. Marokkói fiatalembernek hatvanéves nénibe beleszeretni. Csupa olyat csinálnak, amitől a konvenciók miatt mindenki zavarba jön, és elkezdi őket utálni. Nekik meg ez eszükbe se jut, ez a szép benne. A másikra figyelnek, a másik az érdekes, róla lehet gondoskodni, őt lehet szeretni, ő ad erőt, biztonságot” – hangsúlyozta a rendező.

Hernádi Judit, Nyulassy Attila, Alföldi Róbert / A félelem megeszi a lelket – olvasópróba / Fotó: Mészáros Csaba

Hernádi Judit, Nyulassy Attila, Alföldi Róbert / A félelem megeszi a lelket – olvasópróba / Fotó: Mészáros Csaba

“Szerintem az irritálja a környezetüket, hogy nem értik, ők miért, mitől boldogok. És nincs rá válasz. Ez egy nagyon egyszerű történet. Olyan, mintha a valóságból kivágnának egy pici szeletet, és azt egy kicsit felnagyítanák. Akár bárkiről lehetne szó, aki utazik a villamoson. Ez egy nagy történet, és mégis mennyire egyszerű! És mennyire nem az a lényeg, hogy öreg vagy, vagy fiatal vagy, nő vagy férfi vagy, ilyen vagy, olyan vagy, amolyan vagy. Szóval, hogy ez nem egy bonyolult ügy, ezt ezért vettem elő” – mutatott rá Alföldi Róbert.

Az alkotó azt is elárulta, mostanában elég sokat dolgozik majd itthon. “És utána megyek mindenfelé. A tavalyi évad úgy alakult, hogy sokat voltam kint, az idei pedig, hogy sokat vagyok itthon. Budaörsön rendezem Tolsztoj A sötétség hatalma című művét, aztán a Centrál Színházban Ibsen Kísértetek című darabját állítom színpadra. És utána játszom a Radnótiban a III. Richárdot, Andrei Serban rendezésében. Majd még sok minden lesz, de ezek egyelőre nem álltak össze szépen egymás után” – számolt be a rendező.

A teljes interjú a Pesti Műsorban olvasható.