Balsai Móni: “Az ország bármelyik pontján lehet találni csodálatos színészeket”

2017 október 06. péntek, 12:14

A színésznő hamarosan Nemes Jeles László új filmjében, egy skandináv hangulatú krimiben, illetve Mácsai Pál terapeutájaként is feltűnik majd. Balsai Mónit a Magyar Idők kérdezte.


A Magyar Idők cikkéből:

“Szertornáztam és búvárúsztam, utóbbit a víz alatt, uszonnyal és egy csővel a számban. Mindkettő nagyon magányos sport, nem csapatjáték. Jól éreztem magam bennük, de túl ügyetlen voltam, és hiányzott belőlem a versenyszellem. Nem tudok és nem is szeretek versenyezni. A gyerekszínházban viszont szerencsére nem kellett legyőzni a többieket, olyan volt, mint egy drámaszakkör. Tizenhat évesen aztán elkísértem egy már érettségizett barátomat a Budapesti Operettszínház stúdiójába felvételizni. A felvételi korhatár 18 év volt, ám valószínűleg annyira aranyosan ugrabugráltam a fiúval közösen előadott jelenetekben, hogy a tanárok felajánlották, járjak be az órákra. Így bekerültem az Operettszínházba, ahol én voltam a ‘kiskorú’. A mai napig van olyan kolléga, aki így hív, ha összefutunk a szinkronstúdióban” – mesélte Balsai Móni.

Balsai Móni (fotó: nlcafe.hu)

Balsai Móni (fotó: nlcafe.hu)

Az X. című filmről – melynek bemutatójára várhatóan 2018 első felében kerül sor – Balsai Móni elmondta, egy skandináv krimihez áll a legközelebb. “A forgatás teljesen más volt, olyasmi, mint egy katonai kiképzés. Nagy tempót kellett diktálni, és míg a Lizánál egy hónapra beköltöztünk abba a műterembe, ahol a filmbéli lakást felépítettük, itt szinte mindennap más helyszínen dolgoztunk. A műteremben ugyanúgy ott állt a díszlet, ahogy előző nap hagytuk, míg az X.-nél a sok helyszín miatt szűkösebb volt a felvételre szánható idő is. Egy forgatás alatt az ember napról napra a legszélsőségesebb dolgokat éli meg. Napi tizenöt óra telik forgatással, amihez hozzáadódik az utazás, a smink, haj- és ruhaidő – össze lehet adni, hogy mennyire hosszú lesz végül egy nap. Ha mindezt két vagy három napig csinálja az ember egy kis karakterszerepben, akkor élvezhető és meseszerű. Ha viszont negyvenkét napig forgatok, és amikor a többiek már alszanak, egy egészen más szerepet is eljátszom a színházban, utána alszom három órát, és kezdődik az egész elölről – teljesen más. Ez egy csodálatos, de őrülten fárasztó életforma” – fogalmazott a színésznő.

Balsai Móni azt is elmondta, mindenki azt gondolja, hogy válogathat az ajánlatok között. “Magyarországon vagyunk: itt ha valami megtalál, akkor annak rohadtul örülsz. Mindig lehet nemet mondani, de nem szoktunk, mert hatalmas luxus. Az összes színész álma, hogy nagyon különböző embereket játszhasson el – az enyém is, így nagy szerencse, hogy olyan karakterek és rendezők találtak meg, akiknek a segítségével ezt megélhetem. Kicsi ország vagyunk, ahol kevesebb film készül, és nem kell annyi színész, mint amennyi van. Hamar elhasználódhat az ember, mindig kellenek új arcok, és tele van az ország tehetségekkel. Egyszer megkérdezték tőlem, hogy hol voltam eddig. Ideges lettem, és azt feleltem, hogy ott, ahol a többiek. Attól még, hogy valaki Pesten nem ismer, a győri nézők tökéletesen tudták, ki vagyok. Az ország bármelyik pontján lehet találni csodálatos színészeket, akiknek a híre csak a környező kis falvakig ér el” – mutatott rá a színésznő.

A teljes interjú itt olvasható.