Tóth József: “… És közben csoda, ami a Kolibriben történik”

2017 október 10. kedd, 7:30

Bár kőszínházakban is dolgozott, a függetlenek határozzák meg a színházról való gondolkodását. Alapító tagja volt a Bárka Színháznak, a Kolibri Színház mellett többek között a Vádli Társulatban, a Stúdió K-ban játszik. Tóth Józsefet a Színház.net kérdezte.

A teljes interjút itt olvashatja.

“Egyszer jelentkeztem a Főiskolára, az első fordulóban kirúgtak. Számomra ez jelzésértékű volt, hogy a hivatalos színházzal nem nagyon fogok közelebbi kapcsolatba kerülni. Sokkal inkább vonzódom a kis társulatokhoz, az amatőr színházakhoz, a függetlenekhez. A Huszonötödik Színház is így alakult az életemben. (…) A hivatalos színház sok esetben most is pártkatonák által vezérelt működési struktúrává degradálódott. Sokan kiszorultak a hivatalos szcénából. Én továbbra sem akarok „jó elvtárs” lenni. Sohasem voltam az” – vallotta Tóth József.

Tóth József

A kérdésre, mit jelent számára a színház, úgy válaszol: “Először akkor éreztem úgy, hogy színházzal akarok foglalkozni, amikor Ruszt József egy csodálatos rendezését láttam a Vígszínházban. Később Ruszt tanított is, tőle tanultam meg „nézni” az előadásokat, érteni a világítás dramaturgiáját. A színházcsinálást leginkább Malgot Istvántól lestem el, aki akkor az Orfeo bábegyüttest vezette. Akkor még huszonötödik színházas voltam, de úgy kerestem pénzt, hogy portársként dolgoztam az Orfeóban is. Így találkoztam Malgottal, a Stúdió K-val. Ekkor költöztem ki Pilisborosjenőre, ahol az egyik házban Fodorék, a másikban Malgoték laktak. Láttam megszületni az előadásokat, majd elkezdtem a Stúdió K-val próbálni. Nekem a színház tulajdonképpen Fodor Tamás. A mai napig dolgozom vele, igaz, most már nem rendez, csak játszik. Azt mondja, a rendezéshez megöregedett. Fantasztikus pasi. Okos, öniróniája, ízlése van” – mesélte a színész, aki arról is beszélt, a sok színházváltás közül a legfájdalmasabb a Bárkáról való kirúgása volt. Nemcsak azért, mert a Katonát hagyta ott az alapítás idején, hanem azért, mert a barátai távolították el onnan.

“Úgy éreztem, az eszme miatt elárultak, pofán köptek. Megkeményített. Amikor Pintér Bélától eljöttem, már nem viselt meg annyira” – tette hozzá Tóth József, aki jelenleg a Kolibri Színház tagja

“A Kolibri az állandó társulatom, a kiindulópont, a hátország, ahonnan sokfele lehet elkalandozni, de van hova visszatérni. Hálás vagyok Novák Jánosnak, ő erőszakoskodott, hogy szerződjek le. (…) Azt látom, hogy akiknek játszunk, sokkal érzékenyebben reagálnak, jobban észreveszik a kamut. Nincs bennük a színház iránti tisztelet, tekintély. Csak őszinte visszajelzés van. Gyerekszínházban játszani valóban sokszor egy a marginalizálódással. Én már úgyis margón vagyok. És közben csoda, ami itt történik” – fejtette ki Tóth József.

A teljes interjút itt olvashatja.