Hernádi Judit: “Nem a szerelmen van a hangsúly, hanem a tiszteleten”

2017 október 12. csütörtök, 8:10

Készül A félelem megeszi a lelket című Fassbinder-film színpadi változatának női főszerepére. A megadás és a lázadás szélső állapotait eleveníti meg egy rendhagyó szerelmi történetben. Hernádi Juditot a 168 óra kérdezte.

A kérdésre, elrugaszkodást jelent-e Emmi, a hatvanas takarítónő karaktere a biztonsági zónától, amibe a rendezők gyakran elhelyezik, úgy válaszolt: “Minden szempontból kimozdulás ez a szerep. Emmi nem színésznő típus, aki villog, a társaság középpontjában áll. Valójában szemlélő, figyelő, belül szinte nem is létezik. Nem kivetíti magát, hanem befogad másokat. Érdekes helyzet, hogy amikor bejövök a színpadra, az első dolog, ami elhangzik rólam az, hogy öregasszony. Először gondolkodtam magamban, hogy na azért ez túlzás, aztán rájöttem, attól, hogy nem szoktam hozzá, mert az életben nem így működöm, lehetnék öregasszony” – mesélte Hernádi Judit.

Hernádi Judit Emmi szerepében A félelem megeszi a lelket című előadásban /
Fotó © Mészáros Csaba

Emmi a darab szerint szembemegy a saját előítéleteivel is, amikor egy este találkozik a nála jóval fiatalabb marokkói vendégmunkással, és hirtelen megváltozik az élete. “Biztos van olyan, aki hatvan éves korában megtalálja az igaz szerelmet. Nem ez a történet lényege, sokkal inkább az, hogy egymásra vannak szorulva emberek, egymást segítve tudnak élni. Nem a szerelmen van a hangsúly, hanem a tiszteleten. Ennek a két embernek szüksége van egymásra, valami olyasmit adnak egymásnak, amit nem kapnak meg másutt” – fejtette ki a színésznő.

A felvetésre, miszerint kettejük között rokon vonás, hogy ő sem akar megfelelni az elvárásoknak, Hernádi Judit úgy reagált: “Igyekszem a sémákból kihúzni magam, bár ma már sokkal kevésbé vagyok lázadó – a koromnál fogva is. Megengedőbb lettem. A lázadás fiatalkori állapot. Idősebb korban egyetlen dolgot lehet tenni, támogatni a fiatal lázadókat”.

A teljes interjú itt olvasható.